„Vzpomínáme, reflexe na Shoah“ - dokument, který se zastal kontroverzního papeže

Vatikán - V rozsáhlém dokumentu nazvaném „Vzpomínáme, reflexe na Shoah (holocaust)“, který vyšel 16. března 1998, se katolická církev definitivně zřekla jakékoliv odpovědnosti za holocaust. Svatý stolec se navíc zastal tehdejšího papeže Pia XII., který byl často obviňován, že se během druhé světové války dostatečně nezastal pronásledovaných Židů.

Takzvaný „Hitlerův papež“, jak býval po dlouhá desetiletí Pius XII. označován, nicméně za války pomáhal židovským obětem nacistické ideologie a svými činy se mu podařilo zachránit několik lidských životů. To potvrzuje i kniha britského spisovatele Gordona Thomase, kterému se ve vatikánských archivech podařilo najít dosud neznámé důkazy.

Vatikán tehdy pod vedením Pia XII. souhlasil s dalekosáhlým systémem úkrytů v klášterech a konventech napříč okupovanou Evropou. Papež údajně osobně řídil záchranné akce, vymýšlel pro ně kódová označení a nechal vyrábět falešné dokumenty kněžím, kteří nasazovali své životy kvůli pomoci Židům. Vatikán prý kněžím dokonce povolil, aby zfalšovali stovky křestních listů pro ohrožené Židy.

Církev se omluvila za chyby svých členů

V dokumentu „Vzpomínáme, reflexe na Shoah“, Vatikán nicméně připouští, že křesťané neposkytovali pronásledovaným veškerou pomoc a podporu, kterou od nich bylo možno po právu očekávat. Katolická církev hluboce lituje chyb a provinění mnohých křesťanů za holocaustu a žádá o odpuštění za chyby svých členů. Zároveň připouští, že protižidovské nálady pěstované křesťanskou Evropou po staletí usnadnily Hitlerovy zločiny.

„Holocaust byl dílem moderního pohanského režimu. Jeho antisemitismus má kořeny mimo křesťanství. Při dosahování svých cílů se tento režim nerozpakoval postavit proti církvi a pronásledovat i věřící,“ zdůrazňuje se v dokumentu, jemuž předcházel dopis Jana Pavla II. předsedovi Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinálu Edwardu Cassidymu. Papež v dopise žádá křesťany, aby zkoumali odpovědnost, kterou nesou za zlo v naší době.