USA omezují plány na protiraketovou obranu v Evropě

Washington - Spojené státy ruší čtvrtou část plánovaného protiraketového štítu v Evropě. Můžou za to vývojové problémy a nedostatek peněz. USA se proto vzdaly rozmístění protiraketových systémů v Polsku a Rumunsku, které mělo fungovat po roce 2020. Oznámil to americký ministr obrany Chuck Hagel. Proti raketovému štítu se přitom ostře stavělo Rusko.

Změna v plánech Spojených států podle amerických médií otevírá cestu k novým jednáním Washingtonu a Moskvy o redukci jejich jaderných arzenálů. Rusové to dosud odmítali s tím, že USA nejprve musejí reagovat na jejich námitky vůči protiraketové obraně, která oslabuje strategickou hodnotu jejich jaderných zbraní. 

Podle Hagela nynější rozhodnutí motivovala nezbytnost reagovat na pokrok Severní Koreje ve vývoji jaderných zbraní. USA se proto soustředí na instalaci štítu především na Aljašku.   

Nový americký plán protiraketové obrany měl čtyři fáze. Úkolem prvních tří je zajistit ochranu Evropy a amerických jednotek před íránskými střelami krátkého a středního doletu. Čtvrtá, nyní zrušená etapa měla zabránit případnému ohrožení USA íránskými raketami dlouhého doletu. 

Ve fázi 1 byly na americké válečné lodě nainstalovány protiraketové systémy Aegis a obranné rakety SM-3 (Standard Missile-3), radar a senzory. Tato plavidla operují ve Středomoří a v dalších oblastech.   

Ve fázi 2 by měly být kolem roku 2015 na válečné lodě rozmístěny modernizované antirakety SM-3. Vznikne také základna s radarem a protiraketovými střelami v Rumunsku.

Ve fázi 3 by mimo jiné měla vzniknout další základna v Polsku, ve které bude radar a střely SM-3.   

Finální fáze 4 předpokládala, že kolem roku 2020 začne v Polsku a v Rumunsku rozmísťování nové verze raket SM-3 IIB schopných odrazit potenciální ohrožení USA střelami dlouhého doletu. Podle nejmenovaného činitele amerického ministerstva zahraničí byly Polsko a Rumunsko o rozhodnutí zrušit tuto fázi protiraketového projektu informovány předem, Rusko nikoliv.