Lidé na Facebooku vyjadřují podporu uneseným Češkám, po těch dál není stopy

Praha - Osud Hany a Antonie, dvou mladých Češek unesených v Pákistánu, budí velký zájem veřejnosti. Na facebookových stránkách, které vyzývají k pomoci, přibylo během dne 5 tisíc lidí. O případ se začal zajímat i prezident Miloš Zeman. Ani po třech dnech ale z Balúčistánu nepřicházejí žádné nové zprávy.

Poslední zpráva od Antonie přišla ve středu z pákistánské hranice. Od té doby není po dívkách žádná stopa. Jak je útočníci unesli a hlavně kam, není zatím známo. A zatím nezazněla ani žádost o výkupné. Přesto už se začali na facebookových stránkách, které založili kamarádi obou dívek, nabízet lidé s tím, že na případné výkupné přispějí. 

Balúčistán, kde ozbrojenci Češky přepadli, nemá centrální vláda pod kontrolou. Území sousedí s kmenovými oblastmi, kde má policie a armáda jen minimální autoritu. Místní úřady v pátrání ale pokračují. Zapojilo se i tamní ministerstvo zahraničí. Snaží se i rodina v Česku. „Snažíme se shánět informace o oblasti. Od novinářů nebo od lidí, kteří tam byli,“ říká sestra unesené dívky. 

O případ se začal zajímat i prezident Miloš Zeman. „Prezident Miloš Zeman si vyžádal podrobnější informace od českého ministerstva zahraničí. Případem se bude zabývat,“ potvrdila jeho mluvčí Hana Burianová. 

Znalci tamních poměrů i přes nejasnou situaci blízké uklidňují. Ženám údajně v podobných případech nehrozí bezprostřední riziko násilí. V takový konec věří i příbuzní Antonie a Hanky.

Lidé na Facebooku chtějí pomoci uneseným Češkám (zdroj: ČT24)