Masakru v Charkově se nevyhnuli ani Čechoslováci

Charkov - Přesně 17. března 1943 zmasakrovaly nacistické jednotky SS na 800 zajatců v nemocnici v ukrajinském Charkově. Mezi oběťmi byla i skupinka Čechoslováků raněných v bitvě u Sokolova. Mrtvé tam připomíná skromný památník. Příznivci vojenské historie usilují o to, aby nesl i jména vojáků.

V březnu 1943 německá armáda útočila na Charkov a obránci včetně Čechoslováků ustupovali. Nakonec začali opouštět město, přičemž nestíhali ani evakuovat raněné. Ty pak čekal krutý osud – 13. března odpoledne se u areálu poprvé objevila jednotka SS.

„V ten den sem přijela tři, čtyři auta německé divize a obklíčili celý areál. Nahnali obyvatelstvo, ti vykopali jámy a Němci je začali do jam střílet,“ konstatoval Martin Žour, podnikatel a předseda sdružení Sokolovo. 

Jeden z pavilonů pak esesáci zatarasili a zapálili. Z kulometu zastřelili každého, kdo se pokoušel dostat ven. Vraždění podle svědků pokračovalo i v dalších dnech, a to až do 17. března.

Jejich památku připomíná část expozice v nemocničním muzeu. „Zaživa uhořelo i zahynulo na 800 raněných i zaměstnanců nemocnice. Někteří byli popraveni střelou do týla,“ řekla vrchní sestra Alla Rudičová.

Masakr v Charkově
Zdroj: ČT24

Některým Čechoslovákům se podařilo uprchnout 

V nemocnici byli i Čechoslováci. Z obklíčení tehdy na poslední chvíli unikl Antonín Sochor s dalšími dvěma vojáky. Kolem deseti raněných z bitvy u Sokolova ale zahynulo.

Některé z viníků masakru se po válce podařilo vypátrat, tři německé důstojníky a místního kolaboranta pak Sověti veřejně popravili na charkovském náměstí.

Od masakru v Charkově už uplynulo 70 let (zdroj: ČT24)