Dánsko láká na obří akvárium

Kodaň - Obří akvárium v Kodani se tento týden otevře veřejnosti. Turistická atrakce je po rekonstrukci a návštěvníky bude lákat jako centrum s názvem Modrá planeta. Areál má za sebou zatím zkušební provozní den. Tři tisíce lidí si ho prohlédly s předstihem, aby před otevřením vyzkoušely funkčnost všeho zařízení.

Jedno z deseti největších akvárií na světě 

Srdcem areálu je centrální akvárium, které patří mezi deset největších na světě. Za tabulí skla, která je 50 centimetrů tlustá a váží 60 tun, je nádrž o objemu čtyři miliony litrů. „Naše nápady se podařilo realizovat bez komplikací. Nakonec je výsledek lepší, než jsem si byl kdy schopen představit,“ říká technický manažer Jesper Horsted. 

Thomas Friis, ošetřovatel zvířat

„Je to něco trochu jiného, než čistit domácí akvárium v obýváku, které pojme nějakých 350 litrů vody. Tam vám stačí vyhrnout rukávy. Tady se musíme převléct do potápěčského obleku, kdykoliv potřebujeme něco uvnitř vyřešit.“

Největší akvárium v severní Evropě bude domovem pro 20 tisíc ryb a mořských živočichů z celého světa. Ve čtvrtek ho oficiálně otevře dánská královna Margaret. V pátek se pak do areálu podívají první návštěvníci.

Reportáž Jakuba Anděla (zdroj: ČT24)