Německá vláda o zákaz krajně pravicové NPD usilovat nebude

Berlín – Německá vláda nakonec nepodá návrh na zákaz krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD). Proti jsou totiž koaliční liberálové z FDP. O zákazu NPD se v Německu začalo diskutovat po odhalení neonacistického tria, které v letech 2000 až 2007 povraždilo několik přistěhovalců. Pachatelé přitom měli vazby i na některé osoby napojené na NPD.

Snahu o zákaz extrémně pravicové strany NPD nakonec zarazili liberálové z FDP. Ti dali jasně najevo, že budou vetovat rozhodnutí Angely Merkelové, která chtěla podat k ústavnímu soudu návrh na zákaz této strany. Podle šéfa FDP Philippa Röslera by ale taková žádost neměla naději na úspěch, soud by ji prý odmítl stejně jako v roce 2003. Šéfka německé vlády tak nakonec od snah upustila. 

Rösler navíc argumentuje, že „hloupost nelze zakazovat“. Tento výrok vyvolal okamžitě kritické reakce. „Fašismus není hloupost, ale zločin,“ oponuje poslankyně opoziční Levice a expertka na extremismus Ulla Jelpkeová. Podobně se vyjádřil předseda koaličních křesťanských socialistů (CSU) a bavorský premiér Horst Seehofer, podle něhož se v případě NPD nejedná o hloupost, ale o protiústavní politiku. 

Podle německé kontrarozvědky je NPD rasistická, antisemitská a revizionistická strana, která usiluje o likvidaci demokratického zřízení. NPD podle svého programu chce vytvořit přísně etnicky definované národní společenství. Strana vedla kampaně proti imigrantům. 

Základnou NPD je bývalý komunistický východ Německa. Ve dvou východních spolkových zemích, Sasku a Meklenbursku - Předním Pomořansku, je zastoupena dokonce v regionálních parlamentech. Ve volbách do Spolkového sněmu v roce 2009 ale získala jen 1,5 procenta hlasů. Podle údajů kontrarozvědky má strana zhruba 6 300 členů.