Obama: Izrael nenajde lepšího přítele, než jsou Spojené státy

Jeruzalém – Řešení konfliktu s Palestinci v podobě vytvoření dvou států během setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou jednoznačně podpořil izraelský prezident Šimon Peres. Za největší hrozbu pro Izrael označil možnost jaderného vyzbrojení Íránu. USA podle Obamy v této otázce nadále prosazují diplomatická jednání, byť připouštějí, že otevřené jsou všechny možnosti. Obama také ujistil Izrael přátelstvím a trvalou podporou jejich práva na bezpečnost. Premiér Benjamin Netanjahu ale zdůraznil, že Izrael nemůže postoupit své právo na sebeobranu nikomu - ani nejlepšímu příteli.

„Izrael nenajde lepšího přítele, než jsou Spojené státy,“ prohlásil po schůzce Obama, který je na první návštěvě Izraele ve funkci amerického prezidenta. Také izraelské děti podle něj chtějí žít v bezpečí, aniž by na jejich domovy a školy dopadaly rakety. „Chtějí mír a osvobození od terorismu, na dosažení tohoto cíle budeme dál společně pracovat,“ řekl Obama, kterého v Peresově jeruzalémské rezidenci uvítala skupina dětí. V angličtině, hebrejštině a arabštině mu zazpívaly píseň Tomorrow z muzikálu Annie.

Peres zopakoval, že Írán je pro Izrael největší bezpečnostní hrozbou, poukázal ale zároveň i na nebezpečí ze strany radikálního islámského hnutí Hamas, které vládne v palestinském pásmu Gazy, a libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Izrael důvěřuje politice USA vůči Íránu, jejímž cílem je zabránit Teheránu v získání jaderné zbraně, prohlásil izraelský prezident. Spojené státy opakovaně ujišťovaly, že zabrání Íránu vyzbrojit se atomovou zbraní. Washington ale dosud dává přednost diplomatickému řešení sporu kolem kontroverzního íránského jaderného programu před případnou vojenskou intervencí. Izraelská vláda ale varovala, že „okno k zásahu“ proti Íránu se může zavřít už letos v létě.

Peres varoval před nebezpečím chemických zbraní v Sýrii. Izraelští představitelé podle něj vycházejí z rozhlasových informací, že takové zbraně byly údajně v Sýrii v úterý poprvé nasazeny. „Nesmíme dovolit, aby tyto zbraně padly do rukou teroristů,“ řekl Peres.

Koncept „dvou států pro dva národy“ označil nositel Nobelovy ceny za mír Peres za jedinou možnost mírového urovnání s Palestinci. „Není žádná jiná cesta, jak vytvořit lepší budoucnost,“ řekl.

Obama: Všechny možnosti vůči Íránu jsou otevřené, Asad musí odejít - a odejde

Také izraelský premiér Benjamin Netanjahu potvrdil, že je stále oddán myšlence urovnání s Palestinci v podobě dvou států pro dva národy. Vyjádřil naději, že Obamova návštěva pomůže obrátit stránku ve vztazích Izraele s Palestinci.

Barack Obama a Benjamin Netanjahu
Zdroj: ČTK/AP/Carolyn Kaster

Obama po setkání s Netanjahuem řekl, že v otázce íránského jaderného programu je ještě čas na diplomatické řešení, všechny možnosti jsou ale otevřené. Netanjahu vyjádřil naprosté přesvědčení o Obamově odhodlání zabránit Íránu ve výrobě jaderné zbraně. Zdůraznil ale zároveň, že Izrael nemůže postoupit své právo na sebeobranu nikomu, ani nejlepšímu příteli.

Obama dále znovu varoval režim syrského prezidenta Bašára Asada před použitím chemických zbraní a řekl, že je „hluboce skeptický“ vůči tvrzením Damašku o tom, že je použila syrská opozice. USA podle něj pečlivě prověřují informaci o úterním údajném chemickém útoku, z něhož se povstalci a Damašek obviňují navzájem. „Asadův režim musí pochopit, že bude nést odpovědnost za použití chemických zbraní nebo jejich přemístění k teroristům,“ prohlásil Obama. Použití chemických zbraní by bylo podle Obamy tragickou chybou. Byl by to prvek měnící hru a představující z pohledu USA překročení červené linie v syrském konfliktu.

USA v otázce íránského jádra upřednostňují diplomacii (zdroj: ČT24)

Americký prezident také oznámil, že USA začaly s Izraelem projednávat prodloužení americké vojenské pomoci židovskému státu po roce 2017. K tomuto datu vyprší současná dohoda o americké pomoci Izraeli, která podle izraelského rozhlasu nyní překračuje tři miliardy dolarů ročně (bezmála 60 miliard korun). Nahradit by ji mohla další rámcová desetiletá dohoda. Obama také řekl, že navzdory rozpočtovým těžkostem ve Washingtonu nebude zastavena americká finanční podpora pro budování izraelského systému protiraketové obrany Železná klenba. Jeho prvky si americký prezident prohlédl hned po dnešním příletu na mezinárodním letišti v Tel Avivu.

Palestinci připravili Obamovi kritickou uvítací píseň

Obama zavítá ve čtvrtek také na palestinská území a setká se s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Velká očekávání ale jeho návštěvu neprovázejí. O rozruch na internetu se postarala palestinská píseň, z níž zaznívá posměch a rezignovaná kritika americké politiky vůči Palestincům. „Uvítací song“ pro Obamu, který navštíví palestinský západní břeh Jordánu ve čtvrtek, vyrobila místní televizní stanice. Klip si za dva dny na YouTube prohlédlo přes 47 tisíc zájemců.

Videoklip začíná záběrem na dva muže, kteří čekají na Obamův příjezd v kavárně na vojenském kontrolním stanovišti mezi Izraelem a Předjordánskem. Americký prezident má ale zpoždění kvůli typicky přeplněným silnicím a zácpě před přechodem. „Obama chce pro nás stát, ale stát musí ještě počkat,“ zpívá jeden z čekajících rezignovaně. „Čekáme na něj už věčnost, přirozeně můžeme počkat ještě trochu déle.“ Pak se konečně objeví „Obama“, který navštíví palestinský uprchlický tábor, kde ale dětem hrajícím fotbal ukáže červenou kartu s nápisem Veto. Tento moment poukazuje na odpor USA proti uznání Palestiny za plnoprávného člena OSN v roce 2011. „Už jsem toho viděl dost, musím teď jít,“ říká Obama na závěr asi čtyřminutového videa. „Ale slibuju vám, že mír bude. Prostě jen dál čekejte.“

Šimon Peres a Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP/Carolyn Kaster