Jeden velký nevěstinec, tvrdí o Velkém divadle baletka

Moskva - Vedení moskevského Velkého divadla nutilo členky baletního souboru, aby byly po vůli zámožným ruským oligarchům. Řekla to bývalá baletka Anastasja Volčkovová, který byla před deseti lety nucena prestižní ruskou scénu opustit kvůli nadváze. „Velké divadlo byl jeden velký nevěstinec,“ dodala.

Z odpovědnosti za tento stav Volčkovová obvinila generálního ředitele Anatolije Iksanova, který obratem její tvrzení označil za „paranoidní výmysl“.

„Sama jsem před deseti lety dostávala nabídky, abych šla do postele s oligarchy,“ prohlásila Volčkovová, která se po ukončení kariéry často objevuje v ruských televizních talk show. Nabídky k sexu se zámožnými Rusy podle ní dostávaly jak řadové členky baletního souboru, tak i primabaleríny.

Anastasja Volčkovová
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

„Děvčata nutili účastnit se opulentních večeří s upozorněním, že se od nich po jídle očekává sex. Když se dívky ptaly na případné dopady odmítnutí, byly varovány, že může následovat zákaz výjezdů do ciziny i konec kariéry ve Velkém divadle,“ řekla Volčkovová.

Moskevské divadlo je v poslední době pod drobnohledem ruských novinářů. Po lednovém brutálním útoku kyselinou na šéfa baletu Sergeje Filina se začalo hovořit o neúnosných poměrech na první ruské scéně, o podrazech, vydírání a intrikách. Jeden ze sólistů opery byl navíc obviněn z rozsáhlých podvodů při prodeji pozemků za Moskvou.

Nikolaj Ciskaridze
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Nad kariérou ředitele Iksanova se v posledních dnech začala stahovat mračna. Státní televize tlumočící zájmy Kremlu dala o víkendu slovo jeho kritikům, kteří Iksanova obvinili ze zotročování členů souborů, z dramaturgických chyb a ze zfušování nedávné miliardové rekonstrukce Velkého divadla. Podle moskevských novinářů pořad naznačil, že post ve vedení divadla může být brzy volný.

Za horkého kandidáta se v televizi sám nabídl baletní sólista Nikolaj Ciskaridze, který patří k hlavním kritikům Iksanova. Nad Ciskaridzem údajně drží ochrannou ruku ruský podnikatel Sergej Čemezov, bývalý důstojník sovětské tajné služby KGB a přítel prezidenta Vladimira Putina.