Před Obamovou cestou do Ramalláhu létají rakety a demonstruje se

Ramalláh/Jeruzalém – Setkání s palestinským předákem Mahmúdem Abbásem a projev před izraelskými studenty má dnes na programu americký prezident Barack Obama, který druhým dnem pokračuje v ostře sledované návštěvě Izraele. Z pásma Gazy ráno zasáhly Izrael dvě rakety, nezpůsobily ale žádné škody. Izraelci také zatkli v Hebronu účastníky demonstrace, mezi zadrženými je i jeden český aktivista. Následně bylo rozhodnuto o jeho deportaci. Palestinci protestovali i v Ramalláhu.

Dvě rakety vypálené z palestinského pásma Gazy zasáhly ráno jižní Izrael. Jedna z nich dopadla na obytný dům ve Sderotu a způsobila pouze hmotné škody. Dle izraelských sdělovacích prostředků Palestinci vypálili čtyři rakety, dvě údajně spadly ještě na území pásma, kterému vládne radikální hnutí Hamas. To neschvaluje vyjednávání s Izraelem a boj proti němu má v programu.

Izraelská armáda nehodlá dle rozhlasu na tento útok vojensky reagovat. Starosta Sderotu David Buskila po útoku řekl, že je to „dopis palestinských radikálních organizací“ určený Obamovi. „Snaží se mu říci, že si může vyjednávat s Abbásem, ale že jsou to oni, kdo určují tón,“ řekl Buskila. Podobně útok interpretují bezpečnostní kruhy v Izraeli. Podle nich za ním není Hamas, ale jiné skupiny, které chtějí ukázat, že jsou stále aktivní.

„Obama by sem měl přijet a vidět, jak tady žijeme. Máme pěkné domy, ale to nic neznamená, ve skutečnosti žijeme v bezpečnostních krytech,“ řekla v armádním rozhlase majitelka zasaženého domu Sara Hazizuová. Sderot leží velmi blízko pásma Gazy a Obama ho navštívil ještě jako senátor za prezidentské kampaně v roce 2008. Vyjádřil tam tehdy podporu Izraeli, který se chystal k vojenské akci, aby raketové útoky zastavil. Ofenzíva pak začala v prosinci 2008, trvala asi měsíc a zahynulo při ní přes 1 400 Palestinců.

Obama se dnes v Ramalláhu sejde s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Tato samospráva je ochotná pokračovat v mírových jednáních, ale pásmo Gazy neovládá a nedokáže ani zastavit raketové útoky. Opakované pokusy o sjednocení palestinského vedení zatím vždy selhaly. Obama žádný nový návrh mírového plánu v rukou nemá, Palestinci proto nevkládají do jeho návštěvy žádné velké naděje. Izraelsko-palestinská mírová jednání po téměř celou dobu Obamova prvního prezidentského mandátu stagnovala a Palestinci mu vytýkají, že nevyvíjí na Izrael větší tlak k jejich oživení.

Mluvčí Hamasu Samí Abú Zuhrí:

„Obamovy komentáře zdůrazňují absolutní vojenskou, politickou a finanční podporu okupaci našeho území. Nezahrnují žádnou starost o Palestince kvůli izraelským tématům, která jsou přednější.“

Při demonstraci v Hebronu zadrželi tři Evropany - včetně Čecha; následně bylo rozhodnuto o jejich deportaci

Izraelští vojáci ve středu zatkli na západním břehu Jordánu v Hebronu několik účastníků manifestace uspořádané kvůli Obamově návštěvě. Jak oznámila česká sekce Mezinárodního hnutí solidarity (ISM), zadržen byl i jeden Čech. Účastníci akce přišli s maskami Martina Luthera Kinga a Obamy. Chtěli Obamovi připomenout Kingův boj proti diskriminaci v USA. „Odmítáme zjevné zaujetí USA pro Izrael. Doufali jsme, že první černošský prezident USA bude vůči Palestincům spravedlivější,“ řekl palestinskému serveru Maan organizátor akce Ísá Amru, který byl mezi zatčenými. Mluvčí izraelské armády řekla, že vojáci zadrželi šest účastníků, protože vstoupili do uzavřené vojenské zóny.

Telefonát Pavlíny Musilové z ISM (zdroj: ČT24)

Dle ISM Izraelci zatkli tři Palestince a tři Evropany - Čecha, Němce a Dána, o nichž organizace hovoří jako o dobrovolnících. Několik z nich bylo obviněno z napadení vojáků, což ale ISM popírá. Po středečním výslechu bylo dnes rozhodnuro o jejich deportaci.

Podle české konzulky Simony Veselé Izrael zatím o případu českou stranu neinformoval. Konzulát si proto sám informaci vyžádal a na vyjádření izraelské strany čeká. Ani české ministerstvo zahraničí nemá podle zástupce ředitelky tiskového odboru Karla Šrola přesné informace o tom, co je muži kladeno za vinu. „Explicitně se vyjádřil tak, že nemá zájem kontaktovat české velvyslanectví,“ řekl Šrol České tiskové kanceláři. Ani Izrael proto českou stranu neoslovil.

Podle aktivistky ISM Pavlíny Musilové byl český aktivista na západním břehu asi tři týdny a spolu s dalšími aktivisty ISM se tam účastnil pravidelných akcí, které mají poukázat na situaci, v níž žijí Palestinci za izraelské okupace. Aktivisté svou přítomností vyjadřují svou solidaritu s Palestinci, v případě Čechů využívají tříměsíční turistické vízum, které si mohou na západním břehu prodlužovat.

Amerika je matkou teroru, zaznělo v Ramalláhu

Mnohem bouřlivější protesty proti Obamovi se tento týden konaly v Ramalláhu. Ve středu se v centru města shromáždilo několik set lidí a palestinská samospráva na dobu prezidentovy návštěvy vyhlásila zákaz vycházení, protože organizátoři protestu hrozili dalšími akcemi dnes i v pátek. Dnes zůstaly zavřené školy a některé ulice jsou zablokované.

Skupina palestinských právníků požádala palestinského generálního prokurátora, aby byl Obama po příjezdu do Ramalláhu zatčen. Důvodem je zabití palestinského novináře Mázina Dany, jehož američtí vojáci zastřelili v roce 2003 v Iráku, protože ho považovali za teroristu. Účastníci středečního protestu hovořili o „záludném Obamovi, obránci státu Židů“. „Amerika je matkou teroru“, „Tento národ se nenechá Američany pokořovat“, „Obamo, vrať se domů, Palestina není na prodej“, byla hesla středečního protestu.

Barack Obama na návštěvě Izraele (zdroj: ČT24)

Před odletem do Ramalláhu si Obama prohlédl kumránské svitky a technologické novinky

Americký prezident si ráno v Izraelském muzeu v Jeruzalémě prohlédl svitky od Mrtvého moře. Tyto texty staré 2000 let obsahují první kopie hebrejské bible, kalendáře, chvalozpěvy a žalmy a jsou považovány za symbol pradávného spojení Židů s územím dnešního Izraele.

V podzemí muzea pak Izraelci ukázali americkému prezidentovi technologické novinky. Mezi nimi helmu, která umožňuje spojení mozku s počítačem, který tak může člověk ovládat bez dotyku. Dále pak Obama viděl podpůrný mechanismus, jenž umožňuje pohyb ochrnutým osobám, nebo systém varující řidiče před nebezpečným stavem silnice. Spolu s Obamou si expozici svitků i technologických novinek prohlédl i premiér Benjamin Netanjahu. Obama se poté přesunul do Ramalláhu.

Po návratu do Izraele má Obama odpoledne promluvit k izraelským studentům a večer ho čeká večeře pořádaná jeho izraelským protějškem Šimonem Peresem. V pátek se pak vrátí na západní břeh Jordánu a v Betlémě navštíví baziliku Narození Páně. V Izraeli ještě předtím zavítá na Herzlův hřbitov a do památníku holocaustu Jad vašem a sejde se s některými opozičními politiky. Odpoledne odletí do Jordánska.