Sydney zahájilo štafetu zhasínání měst

Praha/Sydney – Australské Sydney jako první velké město odstartovalo celosvětový happening Hodina Země, při němž se tisíce měst ponoří na hodinu do tmy. Sedmý ročník již tradiční akce má světu připomenout, že úsporou elektrické energie je možné chránit klima planety. Po půl deváté večer se na 60 minut ponořila do tmy i některá česká města, obce a veřejné objekty. Celkem se ke štafetě připojí přes sedm tisíc měst ve více než 150 zemích světa, včetně Paříže, New Yorku, Rio de Janeira i Káhiry.

Některá města na hodinu zhasnou veřejná osvětlení na hlavním náměstí, jinde potemní i kulturní památky. Například v české metropoli zhaslo přesně ve 20:30 osvětlení Petřínské rozhledny, Karlova mostu, Staroměstské a Mostecké věže, Vyšehradu, Obecního domu, Prašné brány, Staroměstské radnice i Nové radnice. Nesvítil ani Žižkovský vysílač nebo Tančící dům. Speciální akce se konala na náměstí Republiky.

Seznam českých obcí a konkrétních míst, která na hodinu pohasnou, najdete zde.

Ve světě kromě přístavu v Sydney zhasne i osvětlení Braniborské brány v Berlíně, Niagarských vodopádů v USA, olympijského stadionu v Pekingu nebo Staré citadely v iráckém Irbílu. Pro řadu míst je letos účast v happeningu premiérou. Poprvé například potemněla slavná Malá mořská víla v Kodani, poprvé zhasla i světla u sochy Michelangelova Davida v italské Florencii. Potemní také Eiffelova věž v Paříži či Times Square v New Yorku.

V Rusku nařídil vypnout světla sám Putin

Zvlášť velkou publicitu má Hodina Země v Rusku, protože díky osobnímu příkazu prezidenta Vladimira Putina zhasl poprvé celý Kreml. Nesvítily ani reflektory u chrámu Vasila Blaženého na Rudém náměstí. Osvětlení Kreml vypnul u celkem 90 moskevských pamětihodností.

V Tokiu sice zhasla světla výškové budovy Tokyo Tower, ale zájemci měli možnost svou vlastní energií budovu znovu rozsvítit. Šlapáním na bicyklech poháněli elektrické dynamo, aby tak symbolicky vyjádřili podporu alternativním energetickým zdrojům.

Tradice celosvětové černé hodinky se zrodila v roce 2007 v Sydney a rychle se rozšířila do celého světa. Iniciátorem kampaně je australská odbočka Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Letos mají navíc poprvé akci monitorovat a dokumentovat kosmonauti Roman Romaněnko, Thomas Marshburn a Chris Hadfield z paluby Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Přílišné svícení škodí zdraví!

Mezi města zamořená nejvyšší úrovní „světelného smogu“ na světě patří čínský Hongkong. Noční nebe nad tímto městem je zhruba tisíckrát jasnější, než je celosvětově uznávaná úroveň, oznámili ve čtvrtek vědci. Nicméně už dřívější výzkum zjistil, že světelný smog má řadu nepříznivých zdravotních dopadů na člověka včetně nespavosti a bolestí hlavy. Narušit může také vnitřní čas v těle a hormony.