Za chystaný teroristický útok v Seattlu dostal islamista 18 let

Los Angeles - K 18 letům vězení byl v USA odsouzen 35letý americký islamista Abu Khalid Abdul-Latif za účast na spiknutí, jehož výsledkem měl být útok na armádní náborové středisko v americkém Seattlu. „Obviněný se chystal zabít americké vojáky, muže a ženy, a další nevinné lidi ve jménu svých extremistických názorů,“ řekl prokurátor před vynesením rozsudku.

Abdul-Latif se v prosinci vyšetřovatelům přiznal, že chtěl s pomocí zbraní usmrtit důstojníky americké armády a její civilní zaměstnance. Přiznání bylo součástí jeho dohody s žalobci, která omezila horní hranici jeho trestu na 19 let vězení.

Policii přivedl na stopu člověk, který vypověděl, že mu Abdul-Latif nabídl účast na jednom útoku a chtěl po něm zbraně. Bezpečnostní síly podezřelého poté odposlouchávaly a zjistily, že Abdul-Latif s jedním společníkem chystá útok na náborové středisko. Oba byli zatčeni v červnu 2011. Dvaatřicetiletý společník Walli Mujahidh má být souzen později. Dvojice chtěla na náborové centrum zaútočit s použitím kulometů a granátů. Mělo jít o odvetu za operace americké armády v Afghánistánu proti bojovníkům Talibanu a teroristické sítě al-Káida.