Africký „Terminátor“ před soudem v Haagu

Haag - Vůdce konžských rebelů Bosco Ntaganda stanul poprvé před přípravným senátem Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Ten mu přečetl obžalobu z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Dopustit se jich měly jeho povstalecké jednotky během bojů na severovýchodě Konga. Generál rwandského původu zvaný „Terminátor“ se minulý týden sám přišel vzdát na americké velvyslanectví ve Rwandě a požádal o vydání k ICC. Ntaganda čelí mimo jiné obvinění z masakru civilistů. Podle OSN i nevládních organizací činnost povstaleckých skupin podporuje Rwanda, Ntagandovo svědectví by tak mohlo rwandskou vládu, která je spojencem USA, zdiskreditovat.

Přezdívali mu Terminátor kvůli bezcitnosti, s jakou se zbavoval svých protivníků. Generál Ntaganda se před tribunálem má zpovídat z vražd, znásilňování i rekrutování dětských vojáků. Páchat je měl v letech 2002 až 2003 na východě Konga. Obžaloba čítá deset bodů. Teď soud může začít s jejím projednáváním. „Je to poprvé, co se člověk, na kterého byl vydaný zatykač, dobrovolně vzdává trestnímu tribunálu. To je důležité pro začátek procesu, který by se bez obžalovaného vést nemohl,“ řekl mluvčí tribunálu Fádí El-Abdalláh.

Soud stanovil na 23. září začátek přelíčení, které určí, zda důkazy prokurátora jsou dostatečné k tomu, aby byl Ntaganda souzen. „Byl jsem obeznámen s těmito zločiny, ale cítím se nevinen,“ prohlásil Ntaganda. Jeho advokát řekl, že Ntaganda v dohledné době požádá o podmínečné propuštění a vyšetřování na svobodě.

Ntaganda se stíhání vyhýbal sedm let. V poslední době velel povstaleckým jednotkám M23, ty v Kongu loni na jaře zahájily boj proti vládě. Skupina se ale nedávno rozpadla a část se podvolila mírovým vyjednáváním. Ntaganda byl proti a v Kongu pro něj přestalo být bezpečno, to ho nejspíš přimělo k dobrovolnému vydání.

Ndagandův transport do Haagu
Zdroj: ISIFA/EPA/MARCO DE SWART

Další obvinění stále na svobodě

„Ti, kteří kvůli Ntagandovi trpěli, se konečně dočkají spravedlivého zadostiučinění. I když vítám posun v jedné kauze, ráda bych připomněla, že spousta dalších lidí v tomto regionu, na které byl vydaný zatykač, nám dál uniká,“ uvedla žalobkyně Mezinárodního trestního soudu Fatou Bensouda. Pokud soud čtyřicetiletého generála uzná vinným, hrozí mu až doživotí.

Vůdce konžských rebelů stane před soudem v Haagu (zdroj: ČT24)