V prvním testu Dreamliner obstál, budou následovat další

New York - Firma Boeing testuje letoun Dreamliner poté, co mu úřady zakázaly létat kvůli požárům baterií. Jeden ze strojů úspěšně přistál po dvouhodinovém testovacím letu, následovat budou další zkoušky i pozemní kontroly. Společnost usiluje o to, aby letouny opět mohly do vzduchu už od května.

První test prováděl Boeing pro své účely, při následném druhém bude informace dostávat Federální úřad pro letectví (FAA), který může v případě úspěchu povolit návrat strojů s pasažéry na oblohu. FAA v polovině ledna zakázal provoz všech 50 strojů Boeing 787 Dreamliner na světě. Reagoval tím na sérii incidentů z počátku roku. Na palubě letadla stojícího na letišti v Bostonu vypukl požár a problémy s přehřátou baterií se objevily za letu dalšího stroje v Japonsku. Zastavení letů těchto strojů už stálo společnost desítky milionů dolarů.

Při letu bylo na palubě šest lidí: dva piloti, dva inženýři, operátor systému a letový analytik. Testovány byly podle mluvčího společnosti Marca Birtela elektrické systémy, funkčnost podvozku a záložní systémy.

Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo na světě. Použití polymerů vyztužených uhlíkovými vlákny výrazně snížilo hmotnost stroje, který je i díky novým motorům zhruba o pětinu úspornější než jiná podobně velká letadla. Problém ale představují moderní lithium-iontové baterie, které jsou sice schopny uchovat větší objem energie, hrozí jim ale i příliš rychlé vybití a vzplanutí.

Interiér letounu Dreamliner
Zdroj: ČT24