Arabské státy schválí vojenskou pomoc syrské opozici

Dauhá - Účastníci summitu Ligy arabských států (LAS) rozhodli, že mají právo poskytovat syrské opozici vojenskou pomoc. Stojí to v návrhu závěrečného prohlášení, které by skupina měla přijmout na závěr schůzky ve středu. Zástupci států uznali syrskou opoziční koalici jako jediného legálního zástupce Syřanů a požádali, aby podobně učinily regionální a mezinárodní organizace.

Shoda na vyzbrojení syrské opozice nic nezmění na současném stavu, protože žádný člen LAS není vázán zbrojním embargem, jež proti Sýrii uplatňují Evropská unie a USA. Ty zatím přistoupily na to, že opozici poskytnou nebojové vojenské prostředky, zbraně jí zatím posílat odmítají. Zbraně, které k opozici proudí, financují hlavně Katar a Saúdská Arábie.

Závěrečné prohlášení má označit politické řešení syrské krize za prvořadé, ale zároveň poskytuje členským státům právo na jakékoli prostředky sebeobrany, k nimž se řadí i podpora boje syrského národa a Syrské svobodné armády.

Místo Sýrie převzala opozice, Damašek kritizuje „výprodej arabské identity“

Křeslo Sýrie v Lize arabských států (LAS) oficiálně zaujala syrská opozice. V sále, kde se jednalo, byla syrská vlajka stažena a nahradila ji vlajka syrské revoluce. Představitelé syrské opozice usedli po boku šéfů arabských států. Vláda v Damašku kritizovala rozhodnutí LAS jako „výprodej její arabské identity“ s cílem zavděčit se Izraeli a Spojeným státům. „Je to krok, který legitimizuje teroristické akty otevřeně a bezostyšně páchané proti Syřanům, jejich institucím a majetku,“ citovala agentura AP deník As-Saura, který vyjadřuje stanoviska tamní vlády.   

Odstoupivší šéf syrské opoziční koalice Ahmad Muáz Chatíb v projevu řekl, že syrský lid sám rozhodne o své budoucnosti, bez zahraničního vměšování. Prohlásil dále, že USA by měly hrát větší roli ve snahách o ukončení konfliktu v Sýrii. Měly by podle něj použít střely Patriot na obranu severních syrských oblastí dobytých povstalci před Asadovým letectvem.  

„Požádal jsem pana (amerického ministra zahraničí Johna) Kerryho o rozšíření deštníku střel Patriot na ochranu severu Sýrie a on mi slíbil, že tuto možnost prostuduje,“ řekl Chatíb v narážce na baterie protiletadlových střel Patriot, které NATO loni poskytlo Turecku na obranu jeho vzdušného prostoru. 

Summit LAS v katarském Dauhá
Zdroj: ČT24

Chatíb: Odcházím. Jsem frustrován z nečinnosti světa 

Chatíb v neděli nečekaně oznámil rezignaci na post šéfa syrské opoziční koalice. Za hlavní důvod svého rozhodnutí označil frustraci z „nečinnosti světa“. Na ni si emocionálně postěžoval i v projevu v Dauhá, kde poukázal na utrpení civilistů v Sýrii. Žádnou konkrétní zahraniční vládu ale Chatíb, který na silný nátlak nakonec souhlasil s účastí na summitu LAS, nejmenoval.

Chatíb arabským státům poděkoval, že opozice dostala v LAS křeslo. Označil to za „součást obnovy legitimity, o niž je syrský lid dlouho oloupen“. Emír Sání jako představitel hostitelské země v úvodním projevu vyzval „k politickému řešení v Sýrii, za podmínky, že nebude zahrnovat návrat zpátky“. Vyloučil tak udržení Asadova režimu. Radu bezpečnosti OSN pak Sání vyzval, aby přijala rezoluci požadující „okamžité zastavení krveprolití v Sýrii“. 

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Sipa USA/Sebastiano Tomada

Konflikt v Sýrii si vyžádal už 70 tisíc životů

Situace v Sýrii, kde si ozbrojený konflikt vyžádal za dva roky trvání už nejméně 70 tisíc mrtvých, dominuje tématům katarského summitu LAS. Emír Sání, jehož země patří k hlavním finančním podporovatelům syrské opozice, postoupení křesla syrské Národní koalici revolučních a opozičních sil (NCSROF) zdůvodnil legitimitou, jíž se NCSROF těší v Sýrii, a podporou, kterou má v zahraničí.  

Opoziční koalici uznaly za legitimního reprezentanta syrského lidu desítky států a mezinárodních organizací. V rámci LAS se proti předání syrského křesla opozici stavěly Irák, Libanon, Súdán a Alžírsko. Zástupce Iráku, viceprezident Chudajr Chúzáí řekl, že jeho země respektuje stávající režim v každé arabské zemi. Vyslovil se pro politické řešení syrské krize za podmínky, že toto řešení bude dílem samotných Syřanů.