Červený kříž vyšetří hladovějící vězně na Guantánamu

Ženeva – Červený kříž prověřuje zdraví vězňů, kteří jsou na americké námořní základně Guantánamo. Někteří z nich totiž drží na protest od začátku února hladovku. Jedná se už o víc než 30 lidí, kteří jsou podezřelí z terorismu. Většina z nich je přitom na základně vězněna bez formálního obvinění už 11 let.

Skupinka vězňů začala držet hladovku začátkem února. Postupně se k ní přidalo 31 ze 166 vězňů, z nichž většina je na Guantánamu držena bez formálního obvinění. Když přišla zpráva, že tři hladovkáři byli hospitalizováni a že stav několika dalších vzbuzuje obavy, vypravil se na místo lékař Červeného kříže.

Červený kříž navštěvuje na základě mezinárodních smluv osoby, které jsou vězněny v době nějakého válečného konfliktu. Ujišťuje se přitom, že se s nimi zachází lidsky a důstojně.

Nynější návštěva na Guantánamu je už devadesátá druhá, kterou odborníci výboru absolvují. Spojené státy na Guantánamo od ledna 2002 posílají cizince, které zadržely v rámci protiteroristických operací ve světě. Praxi zavedl Washington po útocích sebevražedných atentátníků proti cílům v USA z 11. září 2001.