Foťák strávil pět let v moři a uplaval 9000 km: Snímky jsou netknuté

Tchaj-tung (Tchaj-wan) – Nikdy neříkej nikdy, pomyslela si zřejmě Lindsay Scallanová z Newnanu v americké Georgii. Před pěti lety při nočním potápění na Havaji ztratila podvodní fotoaparát a ani ve snu ji nenapadlo, že se s ním ještě někdy shledá. Teď jej našli na tchajwanské pláži a podle snímků a za pomoci médií našli i jeho majitelku.

Foťák Canon Powershot urazil v moři devět tisíc kilometrů (jen pro představu - je to asi jako z Prahy do Bangkoku). Přístroj našel ředitel letecké společnosti China Airlines na pláži u východotchajwanského Tchaj-tungu. „Myslím, že ten foťák věděl, že pracuji pro leteckou společnost a že je tak velká šance, že se znovu setká se svým majitelem,“ prohlásil Douglas Cheng. Díky vodotěsnému přístroji zůstala paměťová karta neporušená. Cheng na ní objevil snímky katamaránu Teralani 3 a našel i jeho provozovatele na havajském ostrově Maui. Touto cestou se nakonec dostal přístroj ke Scallanové.

Cheng nabídl majitelce letenku na Tchaj-wan, aby si pro své ztracené vzpomínky osobně přijela. Alespoň tak prý na vlastní kůži pozná, jak velkou vzdálenost vlastně její foťák urazil. Scallanová nicméně musela nabídku odmítnout, protože před týdnem nastoupila do nové práce a nemůže si vzít volno.