Berlínská zeď znovu padá - pod dohledem policie a k nevoli Berlíňanů

Berlín - Pod dohledem asi 250 policistů začala stavební firma rozebírat jednu z mála zachovalých částí Berlínské zdi známé jako East Side Gallery. Ta má navzdory protestům tisíců obyvatel německé metropole uvolnit místo staveništi. Demolice začala kolem páté hodiny ranní, k žádným incidentům ale nedošlo. Částečnou demolici povolilo nedávno město; začalo se s ní počátkem března, kvůli ostrým protestům a peticím ji ale investor dočasně zastavil. Zmizet má 22 metrů zdi.

East Side Gallery je nejdelší zachovaný celistvý zbytek zdi, která téměř 40 let rozdělovala německou metropoli. Boj za zachování historické památky, která je jedním z největších turistických lákadel Berlína, přiváděl v minulých týdnech na místo tisíce demonstrantů. Jedné z protestních akcí se zúčastnila i hvězda amerického seriálu Pobřežní hlídka David Hasselhoff.

Ze světoznámé galerie pod širým nebem byly odstraněny čtyři pomalované betonové bloky, každý o délce asi 1,2 metru. Mezera ve zbytku zdi dlouhém 1,3 kilometru se tak rozšířila na šest metrů. Mezerou ve zdi má být zpřístupněno plánované staveniště výškového domu s luxusními apartmány na břehu Sprévy. Developer slibuje, že odstraněné bloky zdi po dokončení stavby vrátí na místo. Demonstranti ale díru prohlašují za stejnou ostudu, jako kdysi celou stojící zeď. Řadu týdnů dávali najevo, že historie má pro ně větší cenu než zisky.  

„Když tudy procházíte, cítíte, co to znamenalo, žít v rozděleném městě. Lidé z východního Berlína neviděli na řeku. Zeď přece nejde jen tak rozsekat a rozdělit,“ říká jeden z obyvatel německé metropole. „Nemohu uvěřit tomu, že sem přišli tak záludně, za tmy,“ řekl agentuře AP Kani Alavi, který stojí v čele skupiny výtvarníků z East Side Gallery. „Vidí jen své peníze, nemají žádné pochopení pro historickou a uměleckou hodnotu tohoto místa.“ „Když strháváte části této zdi, odstraňujete duši města,“ řekl jeden z přihlížejících, třicátník Ivan McClostney, který se do Berlína před rokem přistěhoval z Irska. „Je to tak smutné,“ dodal.

Berlínská zeď rozdělovala město mezi roky 1961 a 1989. Z původních 163 kilometrů zbylo už jen pár nepatrných zlomků. Nejdelší z nich, East Side Gallery, byla dva roky po pádu komunistického režimu prohlášena za památku a svou stopu na ní zanechali slavní i méně známí umělci.

East Side Gallery byla nedávno restaurována, město na to vynaložilo přes dva miliony eur (zhruba 51,5 milionu korun). Od roku 1961, kdy byla Berlínská zeď postavena s cílem bránit občanům tehdejší NDR v přístupu do kapitalistického západního Německa, do jejího pádu v listopadu 1989 zahynulo při pokusu o překonání zdi nejméně 136 lidí.