USA možná povolí sňatky homosexuálů

Washington – Manželství jen jako svazek mezi mužem a ženou? Podle některých je to přežitek a diskriminace. Nové oficiální stanovisko vlády teď po dva dny projednával americký Nejvyšší soud. Někteří soudci dali během debaty najevo, že by zákon o ochraně manželství, který stojí v cestě sňatkům osob stejného pohlaví, mohli zrušit. Během historického rokování se totiž pět z devíti soudců vyslovilo proti tomuto zákonu. Verdikt se očekává v červnu.

Včera se soudci zabývali kalifornským zákonem, který svatby gayů a leseb zakázal. Dnes poslouchali argumenty k normě, která legálně sezdaným homosexuálním párům upírá finanční dávky vyplývající z federálních zákonů. Ve Spojených státech se můžou lidi stejného pohlaví vzít v pětině států, třicet to zcela zakazuje a 20 procent umožňuje registrované partnerství.

Soud jednal o dvou případech homosexuálních párů, které považují nemožnost uzavřít manželství a čerpat výhody z něj plynoucí za diskriminaci. Manželský stav je podstatný pro více než 1 100 amerických zákonů a závisí na něm například daňové výhody. Znalci americké justice označili jednání za přelomové a přirovnali jej k výroku soudu z roku 1973, který legalizoval potraty, a změnil tak celou americkou společnost.

Ke čtveřici obvykle liberálních členů soudu se během dnešního jednání připojil i soudce Anthony Kennedy, jehož názor bývá při podobně vyrovnaných hlasováních klíčový a mohl by rozhodnout i v tomto případě. Kennedy prohlásil, že federální zákon o ochraně manželství patrně zasahuje do práv jednotlivých amerických států, které se rozhodly uznat manželství párů stejného pohlaví. Další soudci kritičtí k zákonu z roku 1996 zastávali názor, že vytváří dvě třídy manželství. Zmíněný federální zákon definuje manželství jako svazek mezi mužem a ženou a jinou formu nepřipouští.

Sňatky homosexuálů zatím umožňuje 9 států USA

Svým zvláštním zákonem dosud povolilo sňatky homosexuálů devět států z 50. Americká společnost je v této otázce rozdělena, stále více lidí však zastává liberální názor. Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění je pro homosexuální sňatky 58 procent Američanů. Sňatky homosexuálů otevřeně podpořil i prezident Barack Obama. „Každý Američan musí mít právo si vzít osobu, kterou miluje,“ uvedl v pondělí na Twitteru. Jeho političtí rivalové z řad republikánů jsou převážně proti.