Csatáryho čeká místo smrti doživotí, rozhodli po 65 letech

Bratislava – Po 65 letech změnil soud údajnému nacistickému zločinci Lászlovi Csatárymu verdikt z trestu smrti na doživotí. Formální změna umožňuje Slovensku vydat na osmadevadesátiletého Csatáryho zatykač a požádat Maďarsko o vydání odsouzeného k odpykání trestu. Trest smrti byl v Československu zrušen na začátku 90. let.

Krajský soud v Košicích formálně změnil na doživotí původní verdikt československého soudu, který po válce vyměřil trest smrti údajnému nacistickému zločinci Lászlovi Csatárymu. Soud v Košicích odsoudil Csatáryho v roce 1948 v nepřítomnosti za válečné zločiny. Podle Wiesenthalova centra sehrál klíčovou roli v deportaci více než 15 tisíc Židů do tábora smrti v Osvětimi na jaře 1944. Za druhé světové války Csatáry působil jako šéf maďarské policie v košickém ghettu.  

László Csatáry je na Slovensku podezřelý také z podílu na dalším válečném zločinu. Případ, v němž nebyl zatím nikdo obviněn, souvisí se zatčením a následnou deportací mladého Slováka v roce 1945 do Německa.  

Na konci války Csatáry uprchl z Maďarska a usadil se v Kanadě, která mu udělila občanství. V říjnu 1997 tuto zemi opustil, aby se vyhnul hrozícímu vyhoštění kvůli tomu, že kanadské občanství získal na základě falešných údajů. Loni byl odhalen v Budapešti, kde čelí obvinění z deportace Židů pro změnu na Ukrajinu. Na Csatáryho byla uvalena domácí vazba, kterou mu ale maďarský soud podle dostupných informací ještě loni v srpnu neprodloužil.