Mandela je opět v nemocnici kvůli dýchacím potížím

Johannesburg - Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela je znovu v nemocnici. Doktoři mu léčí opakovanou plicní infekci. Mandela byl naposledy v nemocnici začátkem tohoto měsíce, kdy ale přijel pouze na prohlídku. Lékaři jej kontrolovali 9. až 10. března v souvislosti s plicní infekcí, kterou prodělal loni v prosinci.

Zdroj britského deníku The Daily Telegraph uvedl, že 94letý Mandela se nedávno nachladil, dýchá s pomocí přístrojů a většinu času spí. „Opravdu není v dobré kondici,“ sdělil listu jeden z přátel, který Mandelu viděl na začátku týdne. Některé jihoafrické sdělovací prostředky tvrdí, že se Mandelovi špatně dýchá a musel být napojen na ventilátor.

Na léčbu Mandela podle úřadu prezidenta Jacoba Zumy reaguje dobře. Zumův mluvčí Mac Maharaj vyzval, aby se lidé za Mandelu modlili.

Mandela byl tři týdny hospitalizován i v prosinci, rovněž kvůli plicní infekci. Prodělal tehdy ale i operaci žlučníkových kamenů. Od roku 1990, kdy byl propuštěn z vězení, to byl přitom Mandelův nejdelší pobyt v nemocnici. Akutní dýchací potíže jej trápily také v roce 2010, kdy kvůli nim rovněž skončil v nemocnici.

Mandela je jedním z prominentních bojovníků proti rasismu. Po prvních otevřených volbách se v roce 1994 stal prvním černošským prezidentem Jihoafrické republiky, kterou do té doby ovládala bělošská menšina. Funkci zastával pět let. Nyní žije v rodné vesnici Qunu v provincii Východní Kapsko. V roce 1993 obdržel Nobelovu cenu za mír.

Mandela strávil za apartheidu 27 let ve vězení. V posledních letech se ale jeho zdravotní stav zhoršuje. Na veřejnosti se neukázal od roku 2010, kdy Jihoafrická republika hostila šampionát ve fotbale. Jihoafričané stále doufají, že se to změní.

Mandela je znovu v nemocnici (zdroj: ČT24)