Postřelená Pákistánka píše knihu vzpomínek

Londýn - Patnáctiletá pákistánská dívka Malala Júsufzaiová, kterou loni na podzim těžce zranili pákistánští islámští extremisté, píše knihu vzpomínek nazvanou Jsem Malala (I am Malala). Připravuje ji v Británii, kde se léčí ze svých zranění. Dívka věří, že její kniha pomůže v boji za to, aby všechny děti na světě měly právo na školní vzdělání.

Islamističtí ozbrojenci Malalu postřelili začátkem října cestou autobusem ze školy v údolí Svát na severozápadě Pákistánu a způsobili jí vážná zranění hlavy. K útoku se přihlásilo fundamentalistické hnutí Taliban, jehož počínání dívka popisovala ve svém blogu na stránkách britské stanice BBC. Kritizovala především to, že Taliban brání ženám ve vzdělávání.  

Dívka se léčila v birminghamské nemocnici, která se specializuje na léčbu britských vojáků zraněných v Afghánistánu. Prodělala několik náročných operací k rekonstrukci poraněné lebky a obnovení sluchu. Minulý měsíc byla propuštěna z nemocnice a pokračuje v rekonvalescenci v dočasném domě své rodiny v Birminghamu.