Google nabízí procházku japonským městem duchů

Tokio - Americká firma Google nabízí možnost nahlédnout do opuštěného japonského města Namie, které museli lidé opustit po havárii jaderné elektrárny Fukušima. Tu způsopbilo ničivé zemětřesení a vlna tsunami v březnu 2011. Služba Google Street View poskytuje pohled na zarostlé a opuštěné ulice, odstavená auta nebo stále funkční automaty na pití.

Polovina města Namie se nachází v evakuační zóně, která byla v okruhu 20 kilometrů vytvořena kolem havarované atomové elektrárny Fukušima. Tsunami tehdy vyřadilo z provozu chladicí systémy elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice. Všech 21 000 obyvatel města muselo být evakuováno.

Zaměstnance Googlu do opuštěného města pozval sám jeho starosta Tamocu Baba. „Země se po neštěstí dál točí, ale v Namie jako by se čas zastavil,“ prohlásil Baba. „Potrvá mnoho let a bude zapotřebí spolupráce mnoha lidí, aby město znovu povstalo po jaderné katastrofě. My ale boj nevzdáme a budeme usilovat o to, abychom naše město získali zpět,“ dodal.

Namie na Google Street View
Zdroj: ČT24/Google street view

Přírodní neštěstí před dvěma roky v Japonsku připravilo o život téměř 19 000 lidí, těla řady z nich stále nebyla nalezena.

Některé části města Namie byly osudového 11. března zaplaveny vlnami. Zdevastované domy jsou na záběrech na Google Street View zřetelně vidět. Některé ulice stále ještě lemují hromady betonových trosek, je vidět vymlácené obchody a tmavá, vytlučená okna.

Pro obyvatele Namie je těžké prohlížet si opuštěné město

Dvaatřicetiletá Koto Naganumaová, kterou tsunami připravilo o domov, říká, že pro některé lidi je příliš bolestné prohlížet si místa, která jsou jim tak blízká, a přitom nedosažitelná. Do Namie se vrátila jen jednou, před rokem, na pár minut. „Těším se na to. Jsem napjatá, až se budu moci podívat na všechna ta místa, která jsou mi tak drahá. Ale bude to také těžké. Na záběrech nebudou žádní lidé,“ prohlásila krátce před spuštěním virtuální prohlídky Naganumaová.