Severní Korea je připravena k boji, rakety jsou v pohotovosti

Pchjongjang - Tisíce Severokorejců přišly na hlavní náměstí v Pchjongjangu podpořit výzvu svého vůdce Kim Čong-una, který nařídil svým raketovým vojskům bojovou pohotovost k útoku na americké vojenské základny v Jižní Koreji a v Tichomoří. Učinil tak ve zjevné reakci na přelet dvou amerických „neviditelných“ bombardérů nad Jižní Koreou. Podobné hrozby znějí z Pchjongjangu už od počátku měsíce. I když je výzbroj KLDR zřejmě zastaralá, prohlašují Američané, že berou severokorejské hrozby vážně. Před zvýšenou vojenskou aktivitou u KLDR varovala Moskva i Čína.

Tisíce Severokorejců se dnes sešly na hlavním náměstí v Pchjongjangu, kde se konalo shromáždění na podporu výzvy Kim Čong-una do zbraně proti Spojeným státům. Se skandováním „Smrt americkým imperialistům“ a „Smeťte americké agresory“ pochodovali vojáci a studenti 90 minut po Kim Ir-senově náměstí. "S bombardéry B-52 a ponorkami, o nichž si naši nepřátelé myslí, že jsou úžasné, si poradíme, jakmile se pohnou. Všichni naši vojáci jsou pevně odhodlaní pročesat celou Jižní Koreu i celý svět, aby toho jedovatého hada z Modrého domu a šíleného psa Kim Kwan-džina (jihokorejského ministra obrany) našli," prohlásil v plamenném projevu Kwon Jong-čol z Korejské strany práce.

Státní sdělovací prostředky už časně ráno informovaly, že Kim Čong-un svolal mimořádné vojenské zasedání. Po půlnoční schůzce s nejvyššími veliteli pak podepsal příslušné rozkazy o uvedení raket do pohotovosti. Vůdce prý usoudil, že „za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty“. Podle agentury KCNA vůdce na závěr schůzky s veliteli „podepsal plán technické přípravy strategických raket lidové armády a vydal rozkaz setrvat v pohotovosti k palbě, aby mohly kdykoliv udeřit proti Spojeným státům, jejich vojenským základnám na operačním bojišti v Tichém oceánu, včetně Havaje a Guamu, jakož i proti základnám v Jižní Koreji“.

Zpráva o Kimově odpovědi na let amerických bombardérů byla nezvykle rychlá. KLDR disponuje zastaralými raketami ze sovětské éry, které jsou s to zasáhnout Jižní Koreu, zatímco severokorejské rakety delšího doletu jsou považovány za neprověřené. Teoreticky by mohly zasáhnout americké základny v Japonsku či na ostrově Guam. Spojené státy podle ministra obrany Chucka Hagela berou bojechtivá prohlášení mladého severokorejského vůdce vážně a jsou odhodlány čelit „jakékoliv eventualitě“.

Armáda KLDR má techniku z 80. let

Není ale vůbec jisté, jestli by Pchjongjang cíle v Tichomoří zasáhl. Ve svém raketovém programu má stále mezery. „Severokorejci dodnes řádně nevyřešili systém tuhých paliv, tudíž mají rakety, které vlastně technologicky pocházejí z druhé světové války. A to, že prodloužili dostřel, je dáno tím, že je natahují. Ale to se podepisuje na pevnosti konstrukce a rakety se jim při letu lámou,“ říká vojenský analytik Armády ČR Martin Koller.

Severokorejské výhrůžky navíc tupí vlastní propaganda. Na snímcích z vývojových laboratoří se objevila běžná termokamera nebo nepřesvědčivě vypadající počítač. „Severní Korea má výzbroj, která odpovídá zhruba situaci v osmdesátých, v některých případech devadesátých letech, pokud se týče pozemních sil,“ dodává Koller.

Fotografie z námořního cvičení, které režim zveřejnil, odborníci rychle identifikovali jako fotomontáž. Aby vznikl pocit, že Pchjongjang disponuje větším počtem zbraní, část vznášedel grafici jednoduše domalovali.

Americké letectvo ve čtvrtek vyslalo k cvičnému přeletu nad Jižní Koreou dva své bombardéry B-2, které jsou vybaveny technologií stealth znesnadňující zachycení radary. Podle Spojených států šlo o odstrašující misi v době stupňujícího se napětí na Korejském poloostrově. K němu přispěl únorový severokorejský jaderný test a hrozby útoků na Jižní Koreu a USA ze strany Pchjongjangu.

Bombardéry byly nasazeny v rámci probíhajícího americko-jihokorejského společného vojenského cvičení Foal Eagle, které začalo 1. března a skončí 30. dubna. Manévry vyvolaly rozhořčení Severní Koreje, stejně jako nedávné zpřísnění sankcí v Radě bezpečnosti OSN, které je reakcí na třetí jadernou zkoušku KLDR.

Severní Korea v posledních dnech pohrozila preventivním jaderným útokem na Spojené státy a zamířila rakety a dělostřelectvo na vojenské základny USA. Pchjongjang vypověděl všechny dohody o neútočení s Jižní Koreou a ve středu přerušil horkou linku mezi armádami obou Korejí, jakož i americkou armádou. Podle stanice BBC tak stoupá riziko, že dojde k mylnému vyhodnocení kroků druhé strany a k chybné reakci.

Za agresivní rétorikou Pchjongjangu může být podle analytiků i snaha upevnit postavení severokorejského vůdce Kim Čong-una, který převzal moc v prosinci 2011 po smrti svého otce, i snaha zachovat vliv armády a zajistit pokračování jaderného a raketového programu.

Rusko a Čína apelují na snížení napětí na Korejském poloostrově

Rusko dnes varovalo před zvýšenou vojenskou aktivitou v blízkosti severokorejského území, která podle něj může způsobit, že se stávající napjatá situace vymkne kontrole. „Máme obavy, že souběžně s adekvátní, kolektivní reakcí Rady bezpečnosti OSN jsou podnikány jednostranné akce kolem severokorejského území, které stupňují činnost armád,“ prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Čína, která je nejbližším spojencem Pchjongjangu a jeho největším obchodním partnerem, dnes vyzvala ke společnému úsilí s cílem snížit napětí na Korejském poloostrově. „Apelujeme na všechny zainteresované strany, aby společným úsilím přispěly ke snížení napětí,“ řekl mluvčí čínské diplomacie Chung Lej. „Mír a stabilita na Korejském poloostrově je v obecném zájmu,“ dodal.