Syrským dětem chybí léky, UNICEF nemá dost peněz

Aleppo - Tisíce dětí v syrských uprchlických táborech na hranicích s Tureckem mají vážné zdravotní potíže. Tamní lékaři ale často nemají prostředky na jejich léčbu, na místě totiž chybí léky i základní hygienické pomůcky. Krizovou oblast pravidelně financuje UNICEF, k dispozici má ale jen zhruba pětinu finančních prostředků, které reálně potřebuje.

Na severu Sýrie u hranic s Tureckem žije dvanáct tisíc Syřanů, sedm tisíc z nich jsou právě děti. Lékaři u nich pravidelně zaznamenávají svrab a plísňová onemocnění. Mnohé děti nemají v tamních podmínkách přístup k čisté vodě a postrádají i základní hygienické návyky. Na řadě z nich se podle lékařů začínají projevovat i těžká psychická traumata.

Baraa al Nasser, lékař v uprchlickém táboře:

„Představte si, že je vám pět let a denně slyšíte exploze, rakety, létající kulky. To vám nažene strach. Děti z Aleppa se nejvíc bojí letadel. Jakmile nějaké uslyší, seberou se a utíkají směrem k Turecku.“

UNICEF má svázané ruce

V průběhu již dvouleté občanské války opustily Sýrii asi tři miliony lidí. V uprchlických táborech žijí v provizorních stanech často v otřesných podmínkách. Pomoc dětem se dlouhodobě snaží zajistit UNICEF, který pro ně shání čistou vodu a poskytuje očkování. Organizace má pro Syřany ale asi jen dvacet procent finančních prostředků, které by reálně potřebovali. Pokud se situace nezlepší, budou muset humanitární pracovníci některé své aktivity na území omezit.

Syrští uprchlíci trpí zdravotními problémy (zdroj: ČT24)