Z prezidenta a islámu se v Egyptě legrace dělat nesmí

Káhira - Egyptská prokuratura vyslýchala známého televizního moderátora Básima Júsufa. V sobotu na něj byl vydán zatykač kvůli obvinění z urážky prezidenta Muhammada Mursího a hanobení islámu. Toho se měl dopustit ve svém satirickém televizním pořadu. Po výslechu byl oblíbený komik propuštěn na kauci. Opozice v souvislosti s jeho vyšetřováním mluví o pomstě mocných za kritiku na jejich adresu.

Devětatřicetiletý Júsuf dobrovolně dorazil do sídla prokuratury, aby se tak vyhnul zatčení. Po několika hodinách výslechu byl propuštěn na kauci ve výši 15 000 egyptských liber (asi 44 000 korun).

Egyptský komik se proslavil díky pravidelnému satirickému pořadu na soukromé televizní stanici CBC. Dělá si v něm legraci i z vysoce postavených politiků, což se jejich stoupencům nelíbí. Prokuratura ho nyní vyšetřuje na základě stížností, že zesměšňoval prezidenta a urážel náboženské cítění. Júsuf to odmítá.

„Jde o vyhrocení situace ve snaze omezit prostor pro kritická vyjádření,“ řekla šéfka egyptské pobočky organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Také zástupci opozice se obávají, že Júsufův případ svědčí o dalším „utahování šroubů“ ze strany mocných.

Ačkoli prezident Mursí po svém nástupu do funkce deklaroval, že bude ctít svobodu slova, množí se v poslední době vyšetřování v souvislosti s urážkou hlavy státu. Loni v říjnu například dostal čtyřměsíční trest vězení majitel soukromé televize v Egyptě a moderátor diskuzního pořadu Taufík Ukáša.

Za urážku prezidenta a náboženství hrozí podle egyptských zákonů až tři roky vězení.