Ozbrojenci přepadli elektrárnu v Péšávaru

Péšávar (Pákistán) – Nejmíň sedm lidí nepřežilo útok ozbrojenců na elektrárnu na předměstí pákistánského Péšaváru. Policistu a jednoho zaměstnance zastřelili útočníci na místě. Dalších pět těl se našlo v okolí. Ozbrojenci navíc dál drží čtyři rukojmí. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Kvůli útoku jsou přerušeny dodávky proudu pro polovinu třímilionového Péšávaru.

Skupina asi pěti desítek radikálů napadla nejprve minometnou a raketovou palbou největší elektrárnu provincie Chajbar Pachtunchvá, která se nachází na jižním předměstí Péšávaru.

K násilnostem se zatím nikdo nepřihlásil, oblast je ale pravidelně svědkem útoků příslušníků islamistického hnutí Taliban.

„Zaútočili na elektrárnu kolem 2:30 místního času (v pondělí 23:30 SELČ) a začali všechno zapalovat. Dvě osoby připravili o život na místě a dalších devět unesli,“ řekl policejní důstojník Džavíd Chán.

„Ozbrojenci zničili celou transformační stanici,“ uvedl mluvčí péšávarské elektrárenské společnosti Šaukat Afzal. „V příštích dnech mohou občané čelit omezeným dodávkám energie,“ dodal

Pákistán se připravuje na parlamentní volby, které by se měly uskutečnit 11. května. Existují obavy, že před hlasováním se budou násilnosti v zemi stupňovat. Taliban vyzval občany k bojkotu voleb a pohrozil útoky na předvolební shromáždění.