Amsterdam pokutoval Židy, kteří během holocaustu neplatili daně

Amsterdam – Nemilé překvapení čekalo v roce 1947 v Amsterdamu Židy, kteří přežili holocaust. Město je pokutovalo za to, že neplatili daně z nemovitostí v době, kdy se skrývali před nacisty či byli v koncentračních táborech. Domy a byty jim přitom tehdy zabavili nacisté, kteří je často i obývali. Oběťmi holocaustu se staly asi tři čtvrtiny z přibližně 140 tisíc členů předválečné židovské komunity v Nizozemsku.

Tuto smutnou poválečnou praxi odhalila v archivech 23letá studentka Charlotte van den Bergová, zajímající se o osudy židovských vlastníků nemovitostí. Současní představitelé židovské komunity považují poválečné chování amsterdamských úřadů za šokující a skandální. Radnice vzápětí slíbila věc prozkoumat, aby se také zjistilo, kolik peněz město vlastně vybralo.

Ostatní nizozemská města přitom od vymáhání podobných daňových nedoplatků upustila. I v Amsterdamu o rok později městští úředníci umožnili požádat o vrácení polovičky zaplacené sumy, pokud poplatníkům byla daň vyměřena v nepřítomnosti. V městském archivu se zachovalo 342 žádostí o navrácení daně.