Německá policie osvobodila rukojmí ve školce

Kolín nad Rýnem - Neznámý muž s nožem zaútočil ve školce v německém Kolíně nad Rýnem na jejího ředitele a držel ho jako rukojmí. Všechny děti se dostaly ven ze školky v pořádku. Podle policejního mluvčího se žádné z nich nedostalo do bezprostředního kontaktu s únoscem. Policie nakonec v podvečer osvobodila i rukojmí, když proti útočníkovi zakročila.

Neznámý muž s nožem držel od rána ve školce v kolínské čtvrti Chorweiler ředitele. Policisté mateřskou školu neprodyšně obklíčili a snažili se s mužem vyjednávat. Děti se podařilo už ráno dostat do bezpečí. „Na místě máme početné policejní síly včetně speciálních jednotek,“ uvedl mluvčí kolínské policie Lutz Flassnöcker. Rukojmí údajně utrpěl lehká zranění, měl pořezanou nohu.

Okolo sedmé hodiny večer zaútočila na objekt speciální jednotka. Rukojmí osvobodili, útočník byl při zásahu lehce zraněn.

Německá policie:

„Velení zásahu od počátku usilovalo o nenásilné ukončení tohoto držení rukojmí, současně ale připravovalo vše k zákroku.“

Do školky policii zavolala před devátou hodinou jedna z matek kvůli hlasité hádce. Útočníkem by údajně mohl být otec, kterému nevzali do školky dítě. Úřady to ale zatím nepotvrdily. Není zatím jasný ani motiv útoku.  

Školku navštěvuje podle úřadů 85 dětí ve věku od jednoho roku do šesti let. Díky tomu, že jsou velikonoční prázdniny, jich tu bylo jen 17. Většině z nich se spolu s vychovatelkami podařilo hned utéct. Při příjezdu policie se v budově nacházely už jen tři děti a tři učitelky, které se ven dostaly po požárním schodišti. 

Dva mrtví po útoku na školku v Ottawě 

Útok na školku se dnes odehrál i v Kanadě v Ottawě. Ozbrojený muž tady pronikl dovnitř školky a ohrožoval lidi zbraní. Než přijela policie, byl útočník mrtvý, ovšem útok nepřežil také jeden z vychovatelů. Všech 53 dětí, včetně pěti nemluvňat, jež ve školce v tu dobu byly, je však podle policie v pořádku.   

„Máme dva mrtvé. Jeden z těch mužů je odpovědný za tuto střelbu. Druhý muž pracuje v této školce,“ potvrdil policejní šéf Mario Haren. Podle policie střelba pravděpodobně souvisela s nedávným rozchodem jednoho páru.