Oběti násilí v Mexiku mají pomník, příbuzní ho nechtějí

Mexiko – Památník z peněz zabavených drogovým kartelům vyrostl v parku v centru mexické metropole. Je věnován desítkám tisíc obětí drogového násilí. Blízcí některých obětí ale pomník kritizují, je podle nich především ztělesněním toho, že vláda nedokáže násilí zastavit, dalším vadí, že na něm nejsou jména mrtvých a pohřešovaných.

Přívlastek „kontroverzní“ dostal památník obětem mexického drogového násilí již před svým odhalením. Jeho stavba za 2,4 milionu dolarů, kterou Mexiko financovalo penězi zabavenými drogovým kartelům během šesti let vlády prezidenta Felipa Calderóna, byla hotova již před několika měsíci. Na odhalení došlo ale až nyní, když se vlády ujal nový prezident Enrique Peňa Nieto. Desky, které ho tvoří, jsou z větší části nepopsané. To se má změnit – lidé na ně mají psát vzkazy svým blízkým. „Tento památník by neměl jen připomínat životy těch, kteří už odešli, má sloužit i jako provokace, permanentní výzva k tomu, abychom se nad svými životy zamysleli,“ uvedl při odhalování otec jedné z obětí drogového násilí Jose Marti.

Mexiko má památník obětí drogového násilí (zdroj: ČT24)

Část příbuzných obětí násilí kritizuje samotnou stavbu památníku. „Nechceme památníky, chceme spravedlnost,“ řekl José Antonio Robledo, jehož syn zmizel na severu země v roce 2009. Přední mírový aktivista a básník Javier Sicilia, jehož syn byl zavražděn, se zase odmítl zúčastnit slavnostního odhalení proto, že památník stojí blízko vojenské základny a nejsou na něm jména mrtvých a pohřešovaných.

Prezident Calderón se v roce 2006 pustil do ostrého boje proti drogovým kartelům. Neváhal nasadit i armádu, výsledkem bylo šest let ostrých bojů. Například Siciliovo Hnutí za mír se spravedlností a důstojností považuje Calderónovu strategii za hlavní příčinu násilností, které si vyžádaly na 70 tisíc mrtvých a 26 tisíc pohřešových.