Abú Zajd není po smrti, popírá al-Káida tvrzení Paříže

Rijád - Organizace al-Káidy v muslimském Maghribu na svém webu popřela jako „nehoráznou lež“ tvrzení Francouzů, že její velitel pro Saharu Abdal Hámid abú Zajd přišel o život v bojích mezi francouzskými jednotkami a islámskými radikály v Mali. Likvidaci jednoho z hlavních vůdců al-Káidy označili Francouzi za významný krok v boji proti teroristům v Sahelu.

Francie koncem března oznámila, že s jistotu potvrzuje abú Zajdovu smrt. Padl podle Paříže koncem února při ofenzívě francouzské armády na severu Mali. Organizace al-Káidy v muslimském Maghribu věří, že nepravdivá zpráva o zabití významného představitele islámských bojovníků měla pomoci u francouzské veřejnosti prezidentovi Françoisi Hollandeovi, jehož obliba u obyvatel je velmi nízká. Ze stejného důvody podle al-Káidy Hollande klame veřejnost, když hovoří o vojenském vítězství Francie v Mali.

Francie se začátkem roku rozhodla pomoci Bamaku v boji proti islamistům, kteří obsadili sever Mali. Paříž do africké země vyslala 4 000 vojáků a předpokládala, že intervenci brzy ukončí. Francouzským a maliským jednotkám se podařilo rychle obsadit většinu vzbouřeneckých pozic, ale boje na mnoha místech pokračují dále.

Hollande koncem března řekl, že Francie začne omezovat svou vojenskou přítomnost v Mali koncem dubna. Do července má její současný kontingent podle prezidenta klesnout na polovinu a do konce roku na tisícovku. Francie chce operaci brzy předat jednotkám Africké unie a OSN.