Izrael chce ultimátum pro Írán, trpělivost dochází i USA

Tel Aviv – Stanovit termín ukončení rozhovorů o íránském jaderném programu by chtěl izraelský ministr pro mezinárodní vztahy a strategické záležitosti Juval Steinic. Je přesvědčen, že Írán nebere jednání vážně a průtahy využívá k dalšímu obohacování uranu. Vleklost jednání se nezamlouvá ani americkému ministru zahraničí Johnu Kerrymu. Ten ale ubezpečil, že jednání prozatím budou pokračovat.

V pátek a sobotu jednali zástupci Íránu s představiteli světových mocností, jejich schůzka v kazašském Almaty však skončila bezvýsledně – podle vysoké představitelky Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonové „je jasné, že se stanoviska obou stran nesblížila“.

Izraelský ministr Juval Steinic považuje výsledek jednání v Almaty za důkaz, že Írán nebere mezinárodní společenství vážně. „Způsob, kterým jednání probíhají, je jenom snaha získat čas. Zatímco Íránci jednají, mají čas sestavit bombu s obohaceným uranem,“ řekl ministr Steinic v rozhovoru pro izraelský armádní rozhlas. Chce proto stanovit jasné ultimatum. „Nastal čas postavit před Írán vojenskou hrozbu nebo stanovit červenou linii, neodvolatelnou červenou linii stanovenou světem, Spojenými státy a Západem v zájmu dosažení výsledků,“ prohlásil Steinic. Pokud Írán nezastaví obohacování uranu „do několika týdnů, do měsíce“, měla by podle něj podniknuta akce – neupřesnil však jaká.

Americký ministr zahraničí John Kerry připustil, že jednání nelze dlouhodobě prodlužovat. Zdůraznil, že s Teheránem chce hovořit i nadále, ale ne donekonečna. „Není to neukončitelný proces,“ upozornil Kerry. Dodal, že americký prezident Barack Obama chce v jednání pokračovat, ačkoli vnímá komplikace, které mohou přinést červnové volby v Íránu.

Pět stálých členů Rady bezpečnost OSN (Británie, Čína, Francie, Rusko a USA) a Německo se snaží přesvědčit Írán, aby přestal obohacovat uran na vysokou úroveň jako první krok k širší dohodě. Uran obohacený na 20 procent, což nyní Írán provádí, lze využít v jaderných reaktorech k výrobě elektřiny – Teherán tvrdí, že právě k tomu obohacený uran potřebuje. Další státy ho však podezírají, že v pozadí mohou být vojenské cíle, obohacení uranu totiž je možné dále zvýšit na úroveň využitelnou k výrobě nukleárních zbraní.