Nejhorší evropský masakr od Breivika: Srbský střelec zabil 13 lidí

Mladenovac (Srbsko) - Třináct mrtvých a tři těžce zraněné si vyžádal útok střelce v srbské Velike Ivanči jižně od metropole Bělehradu. Mezi oběťmi je šest mužů, šest žen a dvouleté dítě. Motiv pachatele, kterým je šedesátiletý Ljubiša Bogdanović, zatím podle policie v Mladenovaci není jasný. Vrah nejdřív napadl svou rodinu, pak i sousedy. Po řádění, jemuž učinila přítrž přivolaná policie, se pokusil zabít svou ženu a sebe, oba jsou nyní v kritickém stavu v nemocnici. V Evropě je to nejhorší podobný incident za poslední dva roky - od útoku Anderse Breivika na norském ostrově Utöya.

Agentura Tanjug upřesnila, že 12 lidí bylo zabito na místě a třináctá oběť zemřela v bělehradské nemocnici. Policejní ředitel Milorad Veljović uvedl, že Bogdanović vlastnil legálně zbraň, pocházel z klidné rodiny a neměl žádný policejní záznam. Nebyl ani duševně nemocen. „Uvidíme, jaký byl motiv brutálních vražd, všichni jsme v šoku,“ řekl Veljović.

Útočník, který se v letech 1991-1995 účastnil bojů v Chorvatsku, zabíjel podle záchranářů a policie v pěti domech v obci Velika Ivanča před pátou hodinou ráno a jeho oběťmi byli hlavně příbuzní a sousedé. Většinu obětí zabil ve spánku střelou do hlavy. Vražednou zbraní byla poloautomatická pistole ráže devět milimetrů.

Sousedé tvrdí, že Bogdanović byl milý a mírný člověk. Podle bělehradského listu Blic vylíčili, že nejprve zabil doma svého syna a matku a pak zamířil k sousedním domům, v nichž spáchal masakr. Jeho žena mezitím zavolala policii. Její muž se vrátil, právě když hovořila s policistou, a vystřelil na ni. Poté obrátil zbraň proti sobě. Teď je v nemocnici a policisté doufají, že ho lékaři přivedou k vědomí, aby sám vypověděl, proč vlastně zabíjel.

„Byl to dobrý člověk a každý z nás by mu otevřel. Nevím, co se stalo,“ řekl obyvatel obce Radovan Radosavljević. „Kdyby ho policisté nezastavili, pozabíjel by nás všechny,“ dodal další soused Milan Kostadinović. „Zatím nemáme důkazy, které by mohly vést k závěru, že podezřelý byl duševně nemocný se sklonem ke konfliktům. Víme, že v 90. letech bojoval ve válce v chorvatské Slavonii,“ poznamenal Veljović. Pachatel mohl mít trauma z války, kromě toho on i jeho syn loni přišli o práci v jedné slovinské firmě.

Tragédie připomíná podobný případ z roku 2007. Tehdy v obci Jabukovac u východosrbského města Negotin zastřelil 39letý muž legálně drženou loveckou zbraní devět lidí. Tento pachatel byl prý ale předtím několik let v péči psychiatrů.