Putin je vrah, skandovali Poláci

Varšava – Polsko si opět připomíná leteckou katastrofu u Smolensku. V předvečer třetího výročí uctili vojáci památku kolegů z letectva, kteří prezidentský speciál řídili. Před ruskou ambasádou ve Varšavě demonstrovali lidé, kteří svalují vinu za neštěstí na polské a ruské úřady. Polsko přišlo při havárii o prezidenta Lecha Kaczyńského a politické i společenské elity. Vzpomínkové akce i demonstrace jsou plánované i na středu, včetně projevu šéfa pravicové opozice Jaroslawa Kaczyńského.

Demonstranti před ruským velvyslanectvím obviňovali z vraždy prezidenta Vladimira Putina. Organizátoři akce podle polského rozhlasu obviňovali vládu, že před obyvatelstvem zamlčuje důkazy svědčící o ruské vině na smrti Kaczyńského. „Zrádci před soud“, „Putin je vrah“, ozývalo se z davu, který se postupně přesunul před sídlo prezidenta Bronislawa Komorovského a premiéra Donalda Tuska.

„Před třemi lety jsme nic nevěděli, teď jsme si ale téměř jisti, že ve Smolensku došlo ke krutému, naplánovanému zločinu,“ prohlásil v projevu k demonstrantům Tomasz Sakiewicz, který je šéfredaktorem pravicově orientovaného týdeníku Gazeta Polska. Demonstranti požadovali demisi premiéra Tuska, zatímco prezidenta Komorowského posílali „do ruského exilu“.

Podle policie nedošlo během protestu k žádným násilnostem a policisté nemuseli zasahovat. Organizátoři akce původně počítali s tím, že k protestu se připojí až 10 000 lidí.

Při leteckém neštěstí u Smolenska zahynul v dubnu 2010 Kaczyński spolu s desítkami dalších polských vládních, církevních a armádních činitelů. Podle závěrů ruských expertů letadlo havarovalo kvůli špatnému počasí a vinou pilota; o záměrném útoku nesvědčí žádné důkazy ani podle polských vyšetřovatelů. V polském tisku se přesto opakovaně objevují spekulace, že šlo o atentát.