Je v pozadí srbského masakru trauma z války?

Bělehrad - Motiv úterního masakru se 13 mrtvými v srbské vesnici Velika Ivanća je stále nejasný. Co pachatele k jeho hrůznému jednání vedlo, neví ani jeho žena, kterou se pokusil také zabít, ale která už byla schopna mluvit v nemocnici s vyšetřovateli. Příbuzní naznačují, že za vším mohou být traumatické zážitky z války v Chorvatsku v první polovině 90. let.

Srbský premiér Ivica Dačić upozornil, že vláda musí věnovat větší pozornost kontrole zbraní a sociálním problémům v zemi. Ta se podle něj ještě nevzpamatovala z válečných konfliktů provázejících rozpad bývalé Jugoslávie. Vláda po mimořádném zasedání vyhlásila na dnešek den smutku.

Útočník Ljubiša Bogdanović v úterý během půlhodiny od pěti hodin ráno postupně postřílel šest mužů, šest žen a dvouletého chlapce. Poté se pokusil zabít svou ženu a sebe, oba byli s vážnými zraněními převezeni do bělehradské nemocnice. Oběťmi jsou příbuzní a sousedé.

„Netušila jsem, co udělá. Nic tomu nenasvědčovalo. Měl prudkou povahu, ale něčemu takovému bych nevěřila. Všichni jsme byli jako velká rodina,“ vypověděla podle listu Večernje novosti těžce zraněná žena Bogdanoviče Javorka. Muž ji střelil do hlavy a do krku, podle lékařů je ale mimo ohrožení života.

Policie stále motiv vraždění šedesátiletého Bogdanoviče nezná. Lidé z vesnice o něm hovoří jako o milém, mírném člověku. Loni se synem přišli o práci v jedné slovinské firmě. Příbuzní si myslí, že za vším mohou být hrůzné zážitky z války v Chorvatsku. Duševně nemocný prý ale nebyl.

„Proč to udělal? Já tomu pořád nemůžu uvěřit,“ řekl Bogdanovičův starší bratr Radmilo. Nedokázal prý ublížit ani kuřeti. Byl zosobněním čestnosti. „Ta válka ho poznamenala. Řekl mi: Bůh tě chraň před tím, čím jsme si tam prošli… Něco mu muselo v hlavě cvaknout, aby tohle udělal.“