Poláci vzpomínají na smolenské oběti – společně, a přece rozděleni

Varšava – Poláci si připomínají třetí výročí tragické letecké nehody u ruského Smolenska, při níž kromě vrcholných představitelů polské armády a vlády zemřel i tehdejší prezident Lech Kaczyński. Na varšavský vojenský hřbitov Powązki, kde je pohřbena velká část obětí katastrofy, přicházely přes den stovky lidí; mrtvé připomíná série pietních shromáždění a bohoslužeb, velké smuteční shromáždění pořádá opoziční Právo a spravedlnost.

Veřejnost dodnes rozdělují výsledky vyšetřování a spekulace o možném atentátu. Ruští i polští vyšetřovatelé zjistili sérii pochybení posádky letadla. Varšava ale odmítá výhradní odpovědnost za nehodu a poukazuje také na nedostatky smolenského letiště a jeho bezpečnostního zajištění. Pravicová opozice kromě toho upozorňuje na bílá místa ve vyšetřování a trvá na dalších možných variantách příčin tragédie, včetně atentátu a případné role ruských tajných služeb.

„Věřím, že jednoho dne již nebude smolenská tragédie Poláky rozdělovat,“ prohlásil premiér Donald Tusk, který ráno položil věnec u varšavského pomníku obětem pádu letadla. „Takový den přijde. Myslím, že ti, kteří při nehodě zahynuli, pokud by tu dnes byli, by si to přáli.“ Vláda pořádá několik pietních akcí, ta hlavní začala odpoledne mší ve varšavském chrámu Boží prozřetelnosti. Pieta se uskutečnila také na smolenském letišti - místě havárie, kam Polsko vyslalo delegaci v čele s ministrem obrany Tomaszem Siemoniakem.

Lech Kaczyński zahynul v dubnu 2010 cestou na pietní akt, při němž měl v západoruské Katyni uctít památku tisíců Poláků, které popravili Rusové za druhé světové války na příkaz diktátora Josifa Stalina. Letadlo, v němž bylo 97 vysoce postavených politiků, vojáků a duchovních, se ale zřítilo při přistání na letišti ve Smolensku. Katastrofu nikdo nepřežil.

Opoziční strana Právo a Spravedlnost (PiS), v jejímž čele stojí dvojče tragicky zesnulého prezidenta Jaroslaw Kaczyński, uspořádala ve Varšavě celodenní „konkurenční“ pietní program, kterého by se podle očekávání mělo zúčastnit až 100 tisíc lidí. Akci zahájila mše a v plánu je řada koncertů, projevů a projekcí vzpomínkových filmů. Pieta zorganizovaná PiS je jasně profilována jako konkurence vládním vzpomínkovým akcím. Opozice také premiéru Tuskovi vyčítá, že se pietních akcí nezúčastnil a po položení věnce odletěl na pracovní návštěvu Nigérie.

Jolanta Przewoźniková, vdova po mladém historikovi, který se staral o polské hroby v Katyni a před třemi lety zahynul v letadle spolu s ostatními, říká, že rozdělení jsou politici, nikoliv rodiny pozůstalých. Mrtvé tělo jejího manžela ve Smolensku okradli: ruští vojáci mu posmrtně vybrali z kreditních karet peníze. Pachatelé jsou zadržení, soud začne za několik týdnů. Andrzej Przewoźnik leží stejně jako řada dalších obětí na varšavském hřbitově Powązki.