Cameron zahájil zvláštní zasedání poctou Thatcherové

Londýn - Poslanci britského parlamentu si na mimořádném zasedání připomínají odkaz bývalé premiérky Margaret Thatcherové. Současný britský premiér David Cameron ji označil za výjimečnou vůdkyni a výjimečnou ženu. V debatě vystupují i další politici, koaliční a opoziční. Část levicové opozice ale zvláštní akce na připomínku konzervativní političky odmítá jako přehnané a zbytečně nákladné.

Cameron připomněl, že Thatcherová byla dosud jedinou premiérkou v dějinách Británie. Dokázala vyhrát troje volby v řadě a také byla političkou, která ostrovní zemi vedla za posledních 150 let nejdéle bez přestávky. Britský premiér zdůraznil, že Thatcherová uspěla v době, kdy pro ženy bylo velmi těžké dostat se do parlamentu, natož stát se ministryní.

„Jak řekl Winston Churchill, někteří politici dokáží poručit i počasí. A Margaret Thatcherová byla bezpochyby jednou z nich. V roce 1979 se říkalo: 'Přichází čas a přichází muž' – a nadešel čas, ale přišla dáma. Dokázala poručit počasí, psala historii – nechť je toto jejím epitafem. To že dokázala naši zemi znovu dostat na vrchol,“ prohlásil před poslanci David Cameron. 

Podle předsedy labouristů Eda Milibanda byla expremiérka ochotna postavit se zavedeným ortodoxním názorům. Navzdory politickým rozporům - mezi něž zařadil například postoj k horníkům, homosexuálům nebo jihoafrickému režimu za doby apartheidu - bylo prý její přesvědčení zakořeněno v „každodenních životech lidí“. 

I předseda vládních liberálů Nick Clegg hovořil o rozdílných politických názorech, zároveň ale ocenil osobní úspěchy Thatcherové. Vyjádřil také přesvědčení, že ve skutečnosti byla mnohem „složitější“ politickou osobností, než jak je často vykreslována v médiích.

Nesouhlasné bučení naopak vyvolala kritická řeč labouristické poslankyně a bývalé herečky Glendy Jacksonové. Ta Thatcherovou obvinila ze sobectví a uvedla, že země pod jejím vedením trpěla. „Thatcherismus ve  společnosti napáchal nedozírné škody,“ řekla.

Poprvé od smrti své matky se také veřejně vyjádřil syn bývalé premiérky Mark Thatcher. Poděkoval za projevy soustrasti. Zároveň řekl, že je rodina velmi poctěna tím, že se pohřbu Margaret Thatcherové zúčastní i královna Alžběta II. 

Mark dodal, že jeho matce byl dopřán dlouhý a naplněný život, její smrt nicméně byla „bezpochyby velmi smutnou chvílí“. 

Svolání mimořádné schůze Dolní komory je v Británii zcela nezvyklé, většinou se tak děje pouze v době války nebo závažné krize. Naposledy se tak stalo po smrti matky současné královny Alžběty II.

Úryvek projevů Davida Camerona a Nicka Clegga (zdroj: ČT24)