Finové zařadili Putina na seznam kriminálníků, už ho ale vyškrtli

Helsinky – Jméno ruského prezidenta Vladimira Putina figuruje na přísně tajném finském policejním seznamu osob napojených na organizovaný zločin. Omyl, který ve Finsku a Rusku vyvolal pozdvižení, potvrdil šéf finské kriminální policie Mikko Paatero a Kremlu se za nedopatření omluvil. Jak dlouho byl Putin na seznamu, k němuž prý má přístup jen několik přísně prověřených finských policistů, Paatero nicméně neprozradil.

Do seznamu byl Putin zařazen kvůli svým stykům s ruským motorkářským společenstvím Noční vlci. Podle Paatera byl omyl důsledkem lidského selhání. Jakmile byla chyba nejmenovaného pracovníka policie zjištěna, Putinovo jméno ze seznamu zmizelo a žádné nepříjemnosti mu kvůli tomu nehrozí.

Šéf Kremlu se s Nočními vlky skutečně stýká a podle dostupných informací je pyšným majitelem tříkolového motocyklu Harley Davidson. Ve společnosti svalnatých bikerů se rád veřejně ukazuje. Loni v létě si například k setkání s Nočními vlky vybral tábor nedaleko Sevastopolu. Zábava byla tak bujará, že Putin k plánovanému summitu s ukrajinským kolegou Viktorem Janukovyčem dorazil do Jalty se čtyřhodinovým zpožděním.

Motorkářský klub Noční vlci vznikl ještě v dobách SSSR. Dnes sdružuje asi 5 000 členů, kteří podléhají tvrdé disciplíně. Pravidelně se účastní nejen motorkářských přehlídek, ale i pravoslavných procesí a vlasteneckých slavností. Loni v říjnu se členové klubu dostali do konfliktu s konkurenčním motorkářským klubem Tři cesty v Zelenogradu u Moskvy. Hádka přerostla v přestřelku, při níž jeden člověk přišel o život. Případ ještě ruské soudy neuzavřely.