Pivo přišlo Wulffa draho: Německý exprezident obžalován z korupce

Berlín - Bývalý německý prezident Christian Wulff byl dnes obžalován z korupce. V dějinách Německa je to historicky první případ, kdy byla bývalá hlava země obžalována. Důvodem je Wulffovo napojení na filmového producenta Davida Groenewolda, který byl zároveň obviněn z podplácení. V době, kdy byl Wulff dolnosaským premiérem, si měl od Groenewolda nechat zaplatit pobyt v Mnichově a pak se přimlouvat za jeho projekt. Wulffovi hrozí až pětiletý trest – i když nejspíš podmíněný.

„Obvinění z korupce… je nepodložené,“ oznámili exprezidentovi právníci v prohlášení. V úterý Wulff a Groenewold odmítli nabídku prokuratury zastavit řízení výměnou za pokutu. Exprezident měl zaplatit 20 000 eur a převzít trestněprávní odpovědnost. Na to ale nechtěl přistoupit s tím, že své jméno raději očistí u soudu. O obžalobě bude rozhodovat hannoverský zemský soud. Zda se Wulff dostane až k soudu, bude jasné za několik měsíců. 

Obžaloba souvisí s výletem rodiny Wulffových na pivní festival Oktoberfest v Mnichově v roce 2008. Groenewold tehdy údajně část nákladů za pobyt ve výši 4 000 eur (asi 100 tisíc korun) uhradil. Podle státního zastupitelství jde o zhruba 770 eur (20 tisíc korun). Politika to podle žalobců zavazovalo k tomu, aby se pokoušel díky svému jménu získat peníze na financování Groenewoldova filmu John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

David Groenewold
Zdroj: ČT24

Hannoverská prokuratura podala obžalobu také na Groenewolda, a to za uplácení. Jeden z podnikatelových právních zástupců uvedl, že krok zastupitelství není překvapením. Počátkem týdne Groenewoldovi právníci veřejně zdůraznili, že jejich klient je nevinný.

Christian Wulff odstoupil z funkce 17. února 2012, tedy jen den poté, co se hannoverské státní zastupitelství začalo zabývat jeho případem a požádalo poslance, aby ho zbavili imunity. Demisi zdůvodnil ztrátou důvěry občanů a nemožností naplno vykonávat svou funkci.

Prokuratura tvrdí, že Groenewold zaplatil Wulffovi a jeho rodině 510 eur za hotel a chůvu a 210 eur za večeři. Také uhradil 3 209 eur za návštěvu pivního stanu, kam Wulff spolu se sedmi dalšími hosty zavítal. Celkem tak do Wulffa investoval 770 eur.

Wulff rezignoval pod obrovským tlakem médií a veřejnosti, když začaly na světlo světa vyplouvat detaily o jeho nadstandardních stycích s vlivnými podnikateli v době, kdy byl premiérem spolkové země Dolní Sasko. Díky nim získal výhodnou půjčku na dům a nechával si od nich platit dovolené. Jeho manželka Bettina zase čelila pomluvám, podle nichž se předtím, než se seznámila s Wulffem, živila v nevěstincích jako luxusní společnice. Manželství tíhu skandálů neuneslo a po pěti letech se rozpadlo. Exprezident se navíc podle médií topí v dluzích.

Nynější kauza je přitom jen částí celého komplexu a jde v ní o poměrně malé částky; lidé a tisk považují za velmi přehnané kvůli ní zaměstnávat 20 vyšetřovatelů, kteří zjišťují, co se stalo v Mnichově jednoho dne v roce 2008, kdo si dal kolik piv a zda je pravda, když Wulff říká, že pivo nepije.