Ulice, letiště, města – co všechno se bude jmenovat po Thatcherové?

Londýn – Po nedávné smrti bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové její příznivci začínají usilovat o to, aby se po této významné političce pojmenovala řada míst. Londýnský starosta Boris Johnson dokonce navrhl, aby Thatcherová stejně jako například Václav Havel měla své letiště. Jenže expremiérka měla i řadu odpůrců a ti se teď proti záměru zvěčnit její jméno v místopisných názvech dost hlasitě ozývají.

Sám současný britský premiér David Cameron se nechal slyšet, že pro Thatcherovou, která podle něj udělala tolik pro britskou historii, by se měla vymyslet nějaká pocta. A začínají už se objevovat první návrhy. Londýnský starosta Boris Johnson by si představoval, že by měla v centru Londýna politička sochu, nejlépe na Trafalgarském náměstí, aby byla pěkně na očích. 

Jenže tenhle návrh se zřejmě neujme. Zaprvé - právě na tomto náměstí se střetly s policií tisíce demonstrantů protestujících proti návrhu Thatcherové zavést místní daň, což mimo jiné vedlo k jejímu pádu v roce 1990. Navíc už Thatcherová v Londýně několik soch má a ty musely několikrát čelit útokům vandalů. Krátce po odhalení její mramorové sochy v roce 2002 v jedné z londýnských výstavních síní například někdo soše urazil hlavu. A socha političky v britském parlamentu vydržela bez újmy zřejmě jen díky tomu, že je pod přísným dohledem a navíc z bronzu. 

Margaret Thatcherová
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Johnson kromě toho ale vymyslel, že by se po Thatcherové mohlo jmenovat nové londýnské letiště. Jenže to se ještě ani nezačalo stavět a navíc se s takovým návrhem nechtějí spokojit ani její příznivci, ti míří o trochu dál.

Líbilo by se jim, kdyby jméno britské političky nesla metropole Falklandských ostrovů, o které svedla Velká Británie v roce 1982 boj s Argentinou. Britský premiér Cameron k tomu poznamenal, že by o přejmenování města Port Stanley na Port Thatcher museli v referendu rozhodovat sami jeho obyvatelé.

To ve Francii v Paříži uvažují o tom, že by se po britské premiérce mohla jmenovat jedna z ulic. Navrhuje to představitel opoziční pravice v městské radě. „Thatcherová se stala mezinárodní politickou osobností velkého významu. Převzala zemi, která byla v troskách, a vrátila ji na cestu prosperity,“ myslí si radní Jérôme Dubus. 

Jenže tenhle názor nesdílí naopak radikální levice. Radní Ian Brossat se ozval: „Thatcherová je symbolem liberalismu, přehnané privatizace. Je příkladem toho, co se nemá dělat, a přispěla k problémům současné Evropy.“ Na protest proti Dubusovu návrhu proto požaduje, aby se některá ulice v Paříži jmenovala po irském poslanci Bobbym Sandsovi, který zemřel za vlády Thatcherové po 66 dnech hladovky, jež držel ve vězení, protože se považoval za politického vězně.