Půlka trestu pro Pussy Riot uplynula, Aljochinová chce ven

Moskva – Marija Aljochinová požádala o podmínečné propuštění z věznice. Členka ruské punkové skupiny Pussy Riot si odpykává dvouletý trest vězení v uralském nápravném táboře Berezniki u Permu. Žádost o propuštění zdůvodnila tím, že už jí uplynula polovina trestu. O termínu, kdy se bude soud žádostí zabývat, nebylo dosud rozhodnuto, pokud by jí ale nevyhověl, vyšla by rockerka na svobodu až příští rok na jaře.

Aljochinová byla spolu s dalšími členkami Pussy Riot Naděždou Tolokonnikovovou a Jekatěrinou Samucevičovou odsouzena za loňskou „punkovou modlitbu“ Bohorodičko, vyžeň Putina v moskevském pravoslavném chrámu Krista Spasitele. Happeningem protestovaly proti vlivu pravoslavné církve na politiku Kremlu a proti vládě Vladimira Putina. Soud je ale potrestal za výtržnost a dvě členky kapely poslal do vězení.

Samucevičová byla při prvním odvolacím řízení podmínečně propuštěna, ale ostatní dvě členky skupiny soudci poslali do vězení. Tolokonnikovová požádala letos v březnu o podmínečné propuštění, na rozhodnutí má soud měsíc. Aljochinová ve stejné době požádala o odklad trestu se zdůvodněním, že se musí starat o svého pětiletého syna. Soud ale její žádost zamítl.

Žádost Aljochinové o podmínečné propuštění může podle ruských právníků zkomplikovat fakt, že odsouzená během vazby dostala několik kázeňských trestů. Dva z nich sice soud po jejích protestech zrušil, nicméně další dva zůstávají v platnosti. V současné době velení tábora v Bereznikách zvažuje přemístění Aljochinové do jiné věznice, protože v té nynější se opakovaně dostává do konfliktů se spoluvězni i s dozorci.