Strach narůstá směrem k hranicím s KLDR

Soul - Jako by to byly dvě různé země - korejské pohraničí a hlavní město Soul. V jeho ulicích vůbec nic nenasvědčuje tomu, že metropole leží 45 kilometrů od hranic země, která vyhrožuje proměnit jeho ulice v ohnivé peklo. Třeba mladí žijí daleko víc dnešní premiérou singlu od korejské popstar Psy. Z jihokorejského Soulu informuje zpravodaj ČT Tomáš Etzler.

„Neberu to vážně. Vypadá to jako show pro upevnění severokorejského režimu. Není to namířené proti Koreji. Takových provokací jsme už viděli,“ říká beze strachu obyvatel Soulu. 

Zato na ostrově Jonpchjong je atmosféra naprosto opačná. Místní žijí pouhých 11 kilometrů od severokorejských břehů. V roce 2010 si tu prošli skutečným peklem. Nečekaný dělostřelecký útok zničil desítky domů, čtyři lidé zemřeli. Nové vyhrůžky Pchjongjangu proto místní děsí. „Co můžu dělat? Není kam jít. Musím zůstat tady, i když jsem hodně nervózní,“ říká Lí Ki-mun. 

Menší vojenské srážky nevylučují ani pozorovatelé. O větším konfliktu ale pochybují. „Severní Korea ve skutečnosti jen o útoku mluví, aby zasela strach do mezinárodní komunity. Později se z toho strachu bude snažit něco získat,“ tvrdí Jong Hjun Kim, expert na Severní Koreu z univerzity Dongguk. 

Šéf americké diplomacie John Kerry dnes ujišťoval Soul, že v případě útoku budou USA svého spojence bránit. Nikdo, ani Jihokorejci, ani Američané, ale nevěří, že Kim Čong-un své hrozby válkou splní. Podle expertů si uvědomuje, že tváří v tvář světovému společenství by válku prohrál. A to by mohlo znamenat konec jeho režimu. Zároveň ale nikdo v Jižní Koreji nepochybuje, že v následujících dnech Sever ještě přitvrdí a podnikne další provokace.