Maduro vsadil na Chávezovu kartu, těsně se stal prezidentem

Caracas - Venezuela má nového prezidenta. Stal se jím Nicolás Maduro, kterého si jako svého nástupce vybral před smrtí radikálně levicový prezident Hugo Chávez. Zvolení bývalého viceprezidenta odpovídá sice očekávání, ovšem v nedělních volbách získal pouze 50,7 procent hlasů. Po svém zvolení vyzval opozici ke klidu a komisi k překontrolování výsledků hlasování. Jeho vyzyvatel, liberální politik Henriqua Caprilese, získal 49,1 procenta a prohlásil, že volby provázely manipulace a jejich výsledky neuznává.

Caracas již před oznámením výsledků zaplavily desetitisíce lidí. Napjaté očekávání se u Caprilesových příznivců změnilo v hněv a davem znělo hlasité volání „podvod“. Poražený kandidát nicméně k žádným protestům veřejně nevybídl. „Neuznáme výsledky hlasování, dokud se nepřepočítá každý hlas,“ nechal se slyšet. Upozornil navíc na údajné podvody. „Dnes jsem nebojoval proti kandidátovi, ale proti celkovému zneužití moci,“ prohlásil. Upozornil přitom na více než 3 000 případů volebních manipulací - od střelby až po opětovné otevírání volebních místností. 

Maduro je naopak s volebním výsledkem spokojený: „Dnes můžeme říci, že jsme spravedlivě vyhráli.“ Svému rivalovi přitom vzkázal. „Caprilesi, řekl jsem ti, a říkám to veřejně: Jestli prohraju o jeden hlas, předám ti hned moc. Ale to se nestalo. Vyhrál jsem o 300 tisíc hlasů, je to rozhodnutí lidu.“ Vybídl nicméně k přepočítání hlasů, aby o regulérnosti nebylo pochyb. „Vyzývám lid, ty, kteří nás nevolili, vyzývám k jednotě. Budeme se společně snažit o zlepšení bezpečnostní situace v naší zemi, o zlepšení ekonomiky naší země,“ prohlásil také Maduro po svém zvolení. Maduro dal přitom jasně najevo, komu vděčí za svůj triumf. V ruce držel velký Chávezův portrét a při zpěvu národní hymny nechal z reproduktorů zaznít hlas zemřelého „velitele“.   

Nakonec Maduro podle Reuters vyhrál jen asi o 235 tisíc hlasů, přičemž se bojovalo o hlasy téměř 19 milionů voličů. Nedělní volby tak skončily nejtěsnějším rozdílem, jakým byl ve Venezuele za poslední půlstoletí prezident zvolen.

Madurovi již gratulovali prezidenti Ruska a Běloruska Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko a také kubánský prezident Raúl Castro.

Volební rada vyzvala obyvatele, aby respektovali volební výsledek a zůstali doma. Kdy dojde k přepočítání hlasů, zatím rada neupřesnila, výsledek však označila za nezvratný. Tibisay Lucena, šéfka volební rady, jasně řekla: „Toto jsou nezvratné výsledky vůle venezuelského lidu, tak jak ji vyjádřili ve volebním procesu.“ 

Capriles velmi těsně prohrál již proti Chávezovi

Jihoamerický stát bohatý na nerostné bohatství je stále plně ponořen v socialistickém stínu nedávno zesnulého prezidenta Huga Cháveze. Z toho chce těžit vítěz voleb Nicolas Maduro, jehož si sám Chávez určil za svého nástupce. Favoritem byl i podle průzkumů. Jeho protivník, kandidát opozice a guvernér Enrike Capriles, prohrál také v posledním střetnutí s Hugo Chávezem poměrně těsně.

Volební účast byla podle všeho nižší než obvykle. Lidé i tak stály před volebními místnostmi dlouhé fronty. Pozorovatelé přitom žádné větší problémy nehlásili. Komise vyzvala obyvatele, aby respektovali volební výsledek a zůstali doma. Na klid v ulicích dohlíželo na 150 tisíc příslušníků bezpečnostních sil.

Iberoamerikanista: Maduro bude muset naslouchat i druhé polovině národa

Iberoamerikanista Ivo Barteček připomněl, že v příštích dnech bude mimořádně důležité udržet v zemi alespoň relativní klid. „Jsme v Latinské Americe a ta má ráda emoce,“ připomněl Barteček a dodal, že se Venezuela v tomto ohledu již tradičně může spolehnout na dva základní pilíře – církev a armádu.

Maduro bude muset polovinu národa, která ho nevolila, nejen přesvědčit o tom, že má nějaké charisma, ale především bude muset čelit ekonomických problémům. Zejména inflaci, která podle analytiků může letos dosáhnout až 30 procent. Vláda nedávno rozhodla o třetinové devalvaci místní měny bolívaru vůči dolaru, což ještě zpomaluje hospodářský růst. 

Nástup do funkce Madurovi navíc paradoxně ztížil sám Chávez, který vloni v rámci kampaně za své znovuzvolení rozdělil miliardy dolarů především chudým. Nový prezident teď bude muset na tyto štědré dotační programy zřejmě sáhnout. „Budeme svědky omezení vládních výdajů, což se nejvíce dotkne podpory bytové výstavby,“ tvrdí Angel García z poradenské firmy Econometrica.

„Maduro nebude mít jinou variantu, chce-li udržet volební výsledek, bude muset naslouchat i druhé polovině národa,“ myslí si také Barteček. Nový prezident podle něj nemůže donekonečna těžit z Chávézova odkazu, preference jsou totiž nebývale vyrovnané a brzy se může stát, že podpora opozičního kandidáta převáží počet Madurových příznivců. „Čas hraje ve prospěch Caprilese,“ upozornil Barteček. Záležet podle něj bude i na přístupu Spojených států. „Také vnější svět bude muset sledovat, o co teď ve Venezuele jde – a jde tam o hodně,“ uzavřel iberoamerikanista.

Kdo je Nicolás Maduro? Z řidiče autobusu prezident

Sám nově zvolený venezuelský prezident dělal dřív bodyguarda prezidentskému kandidátovi Josému Rangelovi. Pak jezdil s autobusem, než se dal na politickou kariéru. 

V Chávezově blízkosti se Maduro objevoval již od devadesátých let a významně přispěl k jeho prvnímu zvolení prezidentem v roce 1998. Patřil ke spoluzakladatelům Chávezova Hnutí V. republiky. Od srpna 2006 do letošního ledna byl Maduro ministrem zahraničí a od loňského října do 5. března zastával úřad viceprezidenta. 

Chávez Madura už loni v prosinci označil za svého nástupce, roli následovníka pak Maduro přiživoval ještě po Chávezově smrti, když vyprávěl o spirituálním zážitku, kterak se mu Chávez ve snu zjevil jako ptáček a požehnal mu v předvolebním boji. Říká se mu proto „Chávezův syn“. Během kampaně se dokonce objevil klip, ve kterém Chávez v děravých pantoflích a teplákové bundě v barvách venezuelské vlajky přichází do ráje. 

Maduro tedy půjde v Chávezových šlépějích. Očekává se pokračování státní kontroly hospodářství, finanční pomoc spřízněným zemím, zejména Kubě, či rozvíjení vztahů s Ruskem a Čínou. Z ekonomických problémů země, která údajně disponuje největšími potvrzenými zásobami ropy na světě, viní Maduro soukromý sektor a jeho „spekulativní útoky“ na venezuelskou měnu.