Za urážku islámu na Twitteru dostal pianista podmínku

Istanbul - Soud v Istanbulu potrestal tureckého klavírního virtuosa Fazile Saye za urážku islámu pětiletou podmínkou. Pětačtyřicetiletý umělec čelil obvinění kvůli svým výrokům na Twitteru, kde kritizoval muslimské modlitby. Nelíbí se mu ani současná vláda. V Turecku je podle jeho výroků podezřelý každý, kdo nesouhlasí s oficiální linií.

Soud v Istanbulu dnes známému tureckému pianistovi Fazilu Sayovi udělil trest deseti měsíců vězení s podmíněným odkladem na pět let za urážku náboženství. Na Twitteru se vyjadřoval například o upjatosti a pokrytectví islámu. 

Tureckým úřadům se nelíbilo hned několik tweetů. V jednom z nich vtipkuje Say o svolávání muezzinů na modlitby. Jedno z nich trvalo pouze 22 vteřin a hudebník pak na adresu muezzina na Twitteru zažertoval: „Proč ten spěch? Čeká snad na něj milenka nebo má na stole raki (alkohol)?“

Další příspěvek, který prý ale psal někdo jiný a Say ho jen přeposlal na svůj účet, se pak strefuje do představ islámu o posmrtném životě. V příspěvku se psalo o nebi, ve kterém teče řeka plná vína. Islám přitom alkohol zapovídá.

„Fakt, že jsem byl odsouzen za trestný čin, který jsem nespáchal, není ani tak znepokojující pro mne osobně, jako je znepokojující pro svobodu slova a víry v Turecku,“ uvedl Say v reakci na verdikt soudu.

Say je ateista a známý kritik konzervativní vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Je jedním z nejznámějších tureckých umělců. Úřady ho začaly vyšetřovat poté, co si na policii na údajné urážky stěžovala trojice mužů. Hudebník svou vinu popírá a tvrdí, že jeho stíhání má politický podtext. Příspěvky, které soud potrestal, nejsou už na Twitteru dostupné.

Sayovi původně hrozil až osmnáctiměsíční trest. U vynesení rozsudku nebyl a jeho advokát verdikt nekomentoval.