Po „černých seznamech“ musí Rusko a USA žehlit vztahy

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin přijal poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Toma Donilona, který mu předal dopis od Baracka Obamy. Několik dní po „válce černých seznamů“ to může znamenat zmírnění mezi oběma velmocemi.

Minulý pátek Washington zveřejnil jména 18 ruských představitelů střední úrovně, kterým kvůli zapletení se do případu neobjasněné smrti právníka zahraničního fondu Sergeje Magnitského v ruské vyšetřovací vazbě zakázal vstup do USA. O 24 hodin později Moskva, podrážděná americkými sankcemi, odpověděla zrcadlově zveřejněním seznamu 18 amerických činitelů, kterým zakázala vstup do Ruska také kvůli porušování lidských práv a svobod.

Obamovo tajné poselství charakterizoval Putinův poradce Jurij Ušakov jako „veskrze pozitivní“, na což Kreml hodlá odpovědět podobně. I šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov si Donilonovu návštěvu vyložil jako signál, že Bílý dům má zájem překonat napětí. Ale dodal, že Moskva bude americkou politiku soudit podle činů, a ne podle slov.

Obama se snaží si získat Putina pro svou politiku

A šéf zahraničního výboru sněmovny Alexej Puškov na Obamovu adresu rovnou vyjádřil pochyby, zda lze „jednou rukou podepisovat sankce a druhou psát ujištění Putinovi, že pro USA jsou dobré vztahy s Ruskem důležité“.

Donilon je nejvýše postavený americký představitel, který do Moskvy zavítal od Obamova lednového znovuuvedení do Bílého domu. Dlouho odkládané cestě, avizované už od ledna, předcházely dohady tisku, že se v Moskvě bude snažit zachránit „politiku nového počátku“ spuštěnou v éře Putinova předchůdce Dmitrije Medveděva, zainteresovat Putina na Obamových plánech na další odzbrojování a kompromisu v protiraketové obraně i domluvit schůzku obou prezidentů.

Podle Bílého domu se Donilonova jednání - „obsažná a konstruktivní“ - týkala všech dvoustranných a globálních otázek spjatých s přípravou Obamovy schůzky s Putinem na okraji zářijového summitu G20. Bílý dům již dříve oznámil, že Obama a Putin by se mohli sejít také na červnovém summitu G8 v Severním Irsku.