KLDR pobouřilo pálení Kimova portrétu. Hrozí „mocným úderem“

Pchjongjang/Soul – Nové ultimátum vydalo vrchní vedení severokorejské armády. Pokud bude Jižní Korea pokračovat v „nepřátelské činnosti“ a urážet severokorejskou důstojnost, hrozí Pchjongjang okamžitým útokem. Výstraha přichází v době oslav narození zakladatele severokorejského státu Kim Ir-sena a reaguje na demonstrace proti KLDR, které na jihu v posledních dnech proběhly.

„Naše odvetná akce bude zahájena bez jakéhokoli předchozího varování,“ uvedla severokorejská tisková agentura KCNA s odvoláním na velitele severokorejské armády. „Armáda KLDR zasadí mocné údery mlatem všem nepřátelským silám, které pošlapávají důstojnost našeho nejvyššího vůdce.“

Nové severokorejské hrozby zapadají do bojechtivé rétoriky Pchjongjangu v posledních týdnech i do dnešních oslav výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena Ty se jinak nesou v nečekaně klidném duchu, první den oslav dokonce neproběhla obvyklá vojenská přehlídka, ani avizované raketové testy.

Papírový Kim vzplál, živého Kima to pobouřilo

Proti vyhrocení vztahů na Korejském poloostrově nicméně protestovaly v centru jihokorejského Soulu tisíce lidí, v rámci demonstrace mj. pálily podobizny severokorejského vůdce Kim Čong-una. „Aby mohla Severní Korea slavit - musela ze svých lidí vysát peníze. To nemůžeme tolerovat. Jsme tu, abychom dotlačili Severní Koreu k tomu, aby ukončila válečné hrozby a vzdala se jaderných zbraní,“ uvedl organizátor protestu Kim Ki-rin. Podle jihokorejských médií se ale v Soulu konaly i manifestace lidí, kteří naopak vyzývali k zahájení dialogu se Severem.

Jihokorejský protest proti KLDR
Zdroj: ČT24

Právě demonstrace, během nichž došlo k pálení Kimovy podobizny, pravděpodobně reaguje aktuální severokorejské ulitmátum. Pokud si jihokorejské úřady přejí navázat dialog s KLDR, pak Soul „se musí omluvit za kroky poškozující důstojnost KLDR“, praví se v něm. Podle západních agentur severokorejské ultimátum obsahuje i hrozbu „odvetných akcí, které začnou bez jakéhokoliv varování, pokud budou pokračovat kriminální akty urážející důstojnost vrchního velení armády KLDR. Děje se to v srdci Soulu a se souhlasem tamní loutkové vlády“.

Washington ubezpečuje Soul: Zůstáváme spojenci

Šéf americké diplomacie John Kerry proto během své návštěvy regionu s ohledem na vyhrocenou situaci zopakoval, že Spojené státy jsou připraveny bránit své spojence. „Jedna věc je jistá - zůstáváme spojenci. To je zcela jasné. Nebezpečné rakety Severní Koreje neohrožují jen sousední země, ale i její vlastní lid,“ konstatoval.

„Nebyli bychom překvapeni, pokud by Severní Korea přistoupila k nějakému činu. Bylo by to v souladu s tím, jak se chovali v minulosti,“ konstatoval ovšem mluvčí amerického prezidenta Jay Carney. Spojené státy přitom Severní Koreji dialog nabídly rovněž, ale za předběžné podmínky, že se KLDR zřekne vlastnictví jaderných zbraní. Pchjongjang ovšem tvrdí, že se tohoto „meče“ nikdy nevzdá.

Reportáž o dění na Korejském poloostrově (zdroj: ČT24)