Policisté v ulicích, po útoku v Bostonu bezpečnost především

Boston - Spojené státy po včerejším útoku na Bostonském maratonu zpřísňují bezpečnostní opatření. Přímo v Bostonu povolala policie do služby všechny zálohy. Nad Bostonem nelétala letadla. V Londýně se chystají na přísnější opatření během zítřejšího pohřbu Margaret Thatcherové a pod přísným policejním dohledem proběhne v Londýně v neděli maraton.

Kvůli tragické události, která poznamenala závěr Bostonského maratonu, zrušila místní radnice některé plánované zábavní či sportovní podniky. Neuskuteční se například utkání severoamerické NHL mezi týmy Boston Bruins a Ottawa Senators, svůj koncert zrušil bostonský symfonický orchestr. 

V ulicích velkých amerických měst jsou po včerejšku více vidět policisté. New York povolal do služby kvůli protiteroristickým opatřením 1 000 mužů. V pozoru je i policie ve Washingtonu, San Diegu, Las Vegas nebo v Atlantě. 

V Los Angeles policie nabádá lidi, aby se v případě, že by viděli něco podezřelého, okamžitě obrátili na úřady. Policisté hlídají především tam, kde se zdržuje větší množství lidí. Hlídkují na letišti. Zaměřují se i na významné dopravní tepny a také na sportovní utkání, včetně baseballového zápasu týmu Los Angeles Dodgers. 

Zvýšenou pohotovost má policie v areálu dvou jaderných elektráren ve státech Massachusetts a New Hampshire.

Opatření přijímají i jinde v zahraničí. Londýnská policie po včerejšku mění plány příprav na Londýnský maraton, který se má běžet v neděli. Policie v Japonsku zvyšuje zabezpečení a monitoring důležitých institucí a zařízení – stejně jako míst, kde se shromažďuje větší množství lidí.

Brazílie a Rusko přemítají nad bezpečností olympiády

Rusové rovněž kvůli útoku přehodnotí plánovanou úroveň zabezpečení zimní olympiády v Soči, která začne za deset měsíců. „Pro Rusko je to vážné varování, samozřejmě posilujeme bezpečnostní opatření,“ ujistil ruský ministr sportu Vitalij Mutko. 

Podobně zareagovalo brazilské Rio de Janeiro, které se chystá na dvě významné sportovní události - světový šampionát ve fotbale v roce 2014 a letní olympiádu 2016. Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová útok odsoudila, zatímco organizační výbor olympijských her v prohlášení uvedl, že bezpečnost pro něj bude prioritou.   

„Musíme být bdělí,“ prohlásil francouzský ministr vnitra Manuel Valls. Ještě v noci prý požádal policii o bezodkladné posílení hlídek na rizikových místech.