Žádné další bomby se v Bostonu nenašly

Boston – V Bostonu vybuchly pouze dvě nálože, žádné další bomby se podle vyšetřovatelů nenašly. Guvernér státu Massachusetts Deval Patrick tak na tiskové konferenci vyvrátil spekulace, že policie našla ještě dalších pět výbušných balíčků. Podle agentů FBI, kteří útok na Bostonském maratonu vyšetřují, v současnosti nehrozí žádné další útoky. Policie i FBI nicméně dál pátrají po pachatelích a prosí veřejnost o pomoc. FBI zároveň odmítla komentovat, zda byly v souvislosti s bostonským atentátem zadrženy nějaké osoby. Vyšetřovatelé ani nepřiblížili, jak vypadaly bomby.

Deval Patrick, guvernér státu Massachusetts, dnes oznámil, že na maratonu v Bostonu vybuchly pouze dvě nálože. „Chceme se vyhnout fámám, že šlo snad o sedm náloží. Není to pravda, byly objeveny některé podezřelé balíčky, šlo ale jen o dvě nálože,“ potvrdil i zvláštní agent Gene Marques. Policie tedy našla podezřelé balíčky, které preventivně zneškodnili pyrotechnici, ovšem následná kontrola přítomnost výbušných látek nepotvrdila.

Vyšetřování dál pokračuje. Na místě činu pracují agenti FBI i policisté. Místo útoků prozkoumává třicítka forenzních odborníků. I když podle agentů žádný další útok nehrozí, guvernér Patrick vyzval lidi k bdělosti a spolupráci.

Starosta Bostonu Thomas Menino:

„Nikdy jsem neviděl policisty tak pracovat a všechny lidi tak držet pospolu, jsme silné město, zvládneme to. Boston to zvládne!“

Bezprostřední okolí útoku zůstává uzavřené a podle vyšetřovatelů potrvá nejméně dva dny, než policie pořádně oblast prohledá. Vyšetřovatelé přitom ujišťují, že budou postupovat co nejrychleji, aby se lidé mohli vrátit do svých obydlí, zároveň ale prosili místní o pochopení a trpělivost, neboť vyšetřování musí být svědomité. 

Policie zároveň vyzvala veřejnost, aby posílala veškeré fotografie a videozáznamy z místa útoku. Prý každý takový záznam, i když si lidé mohou myslet, že je bezvýznamný, může dopomoci k dopadení pachatele. Vyšetřovatelé mají zájem zejména o záběry bezprostředně před útokem a po něm. 

Při včerejším maratonu explodovaly před cílem dvě nálože. Ty byly nastraženy v odpadkových koších asi 100 metrů od sebe. Zemřeli tři lidé, včetně osmiletého dítěte. V kritickém stavu je nyní 17 lidí, dalších 140 lidí bylo zraněno. Americké úřady zároveň zřídily v Bostonu podpůrné centrum, kam se mohou obracet poškození lidé.