Praskající implantáty před soudem: Výrobcům hrozí pět let

Marseille – V Marseille začal soudní proces s vedoucími představiteli společnosti PIP, zapletenými do aféry s vadnými prsními implantáty. K žalobě kvůli levným a údajně zdravotně závadným implantátům se připojilo 5 250 žen, které zastupují tři stovky advokátů. Přelíčení se chtějí stovky žen účastnit přímo, dnes jich k prvnímu stání přišlo 310. Implantáty se vyvážely i do České republiky.

U soudu se má zodpovídat pětice manažerů firmy PIP (Poly Implant Prothese) včetně jejího 73letého zakladatele Jeana-Claudea Mase. Obžalovaným hrozí za podvod a klamání spotřebitele až pětiletá vězení. Podle žaloby se muži trestných činů dopustili tím, že prsní implantáty plnili vlastním levnějším gelem, který neodpovídal normám a zvyšoval riziko protržení implantátu a dalších potíží.

Nathalie Lozanová, právnička:

„Ženy hlavně doufají, že ředitel firmy bude označen za viníka a také, že dostanou peněžní kompenzaci, aby mohly pokračovat s léčbou a postaraly se o své zdraví.“

Lékaři použili prsní implantáty s neodpovídajícím silikonovým gelem u celkem asi 300 000 žen po celém světě. Žaloba eviduje více než 4 100 protržených voperovaných implantátů a 2 700 žen, u kterých potíže vyvolaly zánět. Objevily se i dohady, že podporují vznik rakoviny, ale to se zatím nepotvrdilo. Implantáty PIP se prodávaly v nejméně 65 zemích světa asi deset let do roku 2010, kdy se podvod odhalil. Řada z žen - hlavně v Latinské Americe - měla peníze pouze na implantáty, a už ne na jejich odstranění. A i ty, které už je opět nemají, mají zdravotní problémy.

Kauza PIP
Zdroj: ČT24

Proces, který je naplánován do 17. května, patří mezi největší ve francouzských dějinách. Komentáře médií hovoří o megaprocesu, pro který bylo v soudní síň upraveno kongresové centrum přístavního města Marseille. Francouzské úřady vymezily rozpočet na vedení procesu na 800 tisíc eur.

Proces má také vyjasnit, jak je možné, že jedna malá francouzská firma mohla tak dlouho přes existující kontroly vyrábět a prodávat prsní implantáty s nevhodným silikonovým gelem. Advokáti obětí kritizují zejména to, že mezi obviněnými není německá společnost TÜV, která odpovídá za plnění evropských norem u vyráběných a prodávaných implantátů v Evropě. Někteří plastičtí chirurgové podle advokátů rozpoznali závadnost výrobků a nenahlásili to, za což by měli být také souzeni.

Oběti mají malou naději na náhradu škody

Pět souzených představitelů již zaniklé firmy PIP není solventních a oběti mají jen malou naději na náhradu škod. Část přítomných z řad veřejnosti reagovala dnes u soudu pískotem na tvrzení bývalého šéfa PIP a vynálezce podle něj skvělého gelu Mase, že jeho jediným příjmem je kolem 1 750 eur (45 000 Kč) důchodu.

Češky hromadnou žalobu nepodaly

V Česku mělo implantáty PIP přes 2 000 žen. Ministerstvo zdravotnictví jim doporučilo výměnu, valná většina žen ji podstoupila. Přední český plastický chirurg Jan Měšťák loni řekl, že některé ženy se „hroutily“ kvůli tomu, že mají PIP, jiné si je naopak přes doporučení k výměně nechaly. Hromadnou žalobu si Češky nakonec rozmyslely, i když jich o ní původně uvažovalo několik desítek. Původně stmelené skupině totiž chyběla vůdkyně a údajně také peníze na právníky.  

Stovky tisíc za výměny PIP implantátů v Česku platí pacientky, nemocnice nebo kliniky. Pojišťovny nakonec z možných úhrad za onkologické pacientky ustoupily. Výměn přitom ani teď neubývá. Například pražská Bulovka vyjmula od vypuknutí aféry rizikové implantáty 125 ženám. Dalších sedmdesát na operaci ještě čeká.

Zkrachovalá firma PIP
Zdroj: ČT24