Boston se modlil za oběti atentátu, zastrašit se nenechá

Boston - Boston je vaším domovem, ale je i domovem naším. I ve mně je kousek Bostonu, prohlásil americký prezident Barack Obama v bostonské katedrále Svatého kříže na bohoslužbě za tři oběti pondělního atentátu. Mše se zúčastnily stovky lidí. Obama, který několikrát během projevu sklidil potlesk vestoje, situaci po atentátech přirovnal právě k maratonskému běhu. Amerika se znovu postaví a poběží dále, řekl s tím, že Američané se nenechají zastrašit a že napřesrok se závod opět poběží. Slíbil také, že pachatelé atentátu budou dopadeni a potrestáni.

Prezident připomněl, že sám i jeho choť Michelle v Bostonu studovali, a tak je pro ně, stejně jako pro miliony dalších lidí, pondělní atentát i „osobní záležitostí“. Soucitnými slovy také připomněl památku tří obětí, včetně osmiletého chlapce. Prezident také povzbudil raněné v nemocnicích - nepochybuje, že zase budou běhat, protože právě odhodlání prý charakterizuje obyvatele Bostonu.

Barack Obama na bohoslužbě v Bostonu:

„Sešli jsme se, abychom se modlili a truchlili, ale také abychom ukázali, že duch tohoto města je nedotčený.“

„Možná na chvíli budeme sraženi na kolena, ale opět vstaneme, poběžíme vpřed a dokončíme závod… Příští rok, třetí pondělí v dubnu, se závod zase poběží, to se vsaďte!“ zvolal Obama za velkého potlesku. „Nenecháme se zastrašit, terorizovat, otřást, vzdálit od hodnot, které jsou naše, americké. Musí být jasné, že pachatelé si ke svému činu opravdu vybrali špatné město. Tady v Bostonu neuspějí!“ zdůraznil prezident. I dění po atentátu předvedlo, že „tváří v tvář zlu Američané ze sebe dostanou to nejlepší“.

Barack Obama promluvil na bohoslužbě za oběti útoku v Bostonu
Zdroj: ČT24

Vyšetřovatelé hledají dva podezřelé

V bostonských nemocnicích není čas ani na pietu. Denně tu operují další a další raněné, některé dokonce opakovaně. V těle mají i desítky hřebíků či střepin a většina se bude zotavovat celé roky. Americké úřady mezitím hledají kvůli útoku už dva podezřelé. Oba muže podle CNN zachytily v pondělí kamery v blízkosti cílové rovinky bostonského maratonu, kde dvě exploze usmrtily tři lidi a přes 180 jich zranily. Kromě podoby podezřelých ale vyšetřovatelé další stopy nemají, a stále tak není jasné, kdo za útoky stojí.

O jednom z hledaných mužů je známo, že nesl černý batoh. O dalším podezřelém média už podrobněji informovala. Jde o muže, který měl na sobě bílou kšiltovku nasazenou dozadu a také světlou mikinu s kapucí a černou bundu. Podezřelý nesl nebo možná pokládal černý vak na druhém místě exploze. Ani jednoho z podezřelých se zatím nepodařilo identifikovat podle jména.

Právě takováto černá taška nalezená na místě neštěstí obsahovala jednu ze dvou bomb. Nejméně jedna z nich byla sestrojena z tlakového hrnce, jenž obsahoval ostrý kovový odpad, případně ložiskové kuličky nebo hřebíky. Americká média ve středu tvrdila, že policie už jednoho podezřelého zatkla. Bostonská policie i FBI ale tyto informace nakonec popřely.

FBI vybízí veřejnost k dodání dalších fotografií nebo videí pořízených před výbuchem, ale i během něj a po něm, které by mohly sehrát klíčovou roli při identifikaci pachatele.