FBI zveřejnila fotky možných pachatelů útoků v Bostonu

Boston - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zveřejnil fotografie dvou mužů podezřelých z odpovědnosti za pondělní pumový útok v Bostonu. Oba jsou snědší pleti a na snímcích mají pokrývku hlavy a na zádech batoh. FBI žádá širokou veřejnost o pomoc s jejich identifikací. Fotografie jsou zveřejněny na webových stránkách FBI.

Jeden z hledaných mužů měl černou kšiltovku a bundu s bílým tričkem a nesl černý batoh. Druhý podezřelý měl na sobě bílou kšiltovku nasazenou dozadu, také světlou mikinu s kapucí, černou bundu a nesl světlý vak, který zanechal krátce před druhým výbuchem ležet před restaurací - přesně v místě druhé exploze. Dle záběrů jde o muže snědší pleti.

Právě černá taška nalezená na místě neštěstí obsahovala jednu ze dvou bomb. Patrně obě byly sestrojeny z tlakových hrnců, které obsahovaly ostrý kovový odpad a ložiskové kuličky, případně hřebíky. Exploze usmrtily celkem tři lidi a přes 180 jich zranily.

Záběry byly pořízeny z bezpečnostních kamer snímajících místa v blízkosti cílové rovinky Bostonského maratonu, kde vybuchly obě nastražené výbušniny. Americké televize ve středu tvrdily, že policie už jednoho podezřelého zatkla. Bostonská policie i FBI však tyto informace nakonec popřely.

Federální policie FBI vybízí veřejnost k dodání dalších fotografií nebo videí pořízených před výbuchem, ale i během něj a po něm, které by mohly sehrát klíčovou roli při identifikaci pachatele. Žádá také o pomoc s identifikací možných pachatelů.

Richard DesLauriers, agent FBI:

"Po velmi detailní analýze videí, fotografií a dalších důkazních materiálů, zveřejňujeme fotografie těchto dvou podezřelých. Označujeme je jako podezřelého jedna a podezřelého dva. Vypadá to, že oba muži spolupracovali. (…) Podle nás jsou ozbrojení a extrémě nebezpeční. Nikdo by se k nim neměl přibližovat a kromě policie by se nikdo neměl pokoušet je zadržet."